Şanlıtürk, “Ordu, Giresun ve Trabzon’a fındık dikim sahaları tahsis edildi. Buralarda fındık tarımı yapılmaktadır. Öncelikle bu üç il için 1983 yılında çıkarılmış bir yasa var. 2844 sayılı fındık dikim alanlarının sınırlanmasıyla ilgili bir yasa vardı. Bu yasa bu zamana kadar çok umursanmadı. 2001 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile alınan karar gereği 2015 yılında 13 il daha ilave edilerek toplam 16 ilde ruhsatlı fındık üretimi yapılmaya başlandı.” Dedi.

Üreticinin üç ilde maliyeti daha yüksek

Bizim Ordu, Giresun, Trabzon’da fındık üreticisinin geçimini temin etmesi için ya 2844 sayılı yasayı uygulayalım diyen Şanlıtürk, “Maliyetler göz önünde bulundurularak Ordu, Giresun ve Trabzon da dönüm başı alınan destek artırılmalıdır. Diğer bölgelere göre üreticinin maliyeti daha yüksektir.” Diye konuştu.

Kokarca ile ortak mücadele etmeliyiz

Kahverengi kokarca konusunda da açıklamalarda bulunan Şanlıtürk, kokarcaya önlem alınması için elimizden geleni yaptık. Kokarcanın verdiği bir zarar var. Bunun neticesinde üreticimizi fındığı zarar gördü. Bu konuda çalışma yapılmalıdır. 2025 yılı için de ne yapılması gerekiyor diye araştırmalar yapılarak yol haritası belirlenmelidir. Üreticilerimiz, ziraat odalarımız başta olmak üzere hepimiz ortaklaşa kokarca ile mücadele etmeliyiz.” Haber merkezi

Editör: Soner Özdemir