Diyetisyen Zinet Dilara Türker, sıcak yaz ayalarında tercih edilen şekerli, hazır içeceklerin ve kahvelerin sağlığa olan yarar ve zararlarından bahsetti. Zinet Dilara Türker, “Bu tarz içecekler genelde yüksek fruktozlu mısır şurubu veya sükroz içerebiliyor. Bunlar da uzun vadede özelikle karaciğer yağlanmasına, kolesterol yükselmesine ya da vücudun hızlı bir şekilde kilo almasına ve birçok başka sağlık problemine sebep olabiliyor. Bu tarz şekerli içecekleri haftada 1 ile kısıtlamakta fayda var. Fazla tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir.” dedi.
Kalp damar hastalıklarına sebep olabilir
Türker, “İnsülin direncine sahip birçok insan var. İnsülin direnci diyabet hastalığına ya da yüksek tansiyona veya metabolik sendrom adı altında birçok hastalığa sebep olabiliyor. Obezite riskini artırdığı için ve obezite de birçok hastalığa sebep olduğu için, bu şekerli içecekler dolaylı yoldan birçok hastalığa sebep olabilir.
Tatlandırılmış ve yüksek şekerli kahveler kalp damar hastalıklarına da sebep olabilir. Diyabet riski kalp damar bozukluklarına sebep olabiliyor. Dolaylı yoldan kalp hastalıklarına da sebep olabilir.” diye ifade etti.
Sağlıklı alternatifler mümkün
Şekerli ve şuruplu içecekler yerine sağlıklı alternatifler öneren Diyetisyen Türker, “Bir kafede iced latte veya sütlü filtreyi daha sık tüketebilirsiniz. Soğuk içecek, soğuk kahve tüketiyorsanız daha çok, bu tarz şekeri düşük, uzun süre tok tutabilecek alternatifler edinebilirsiniz. Eğer sade soda içiyorsanız içine limon sıktırabilirsiniz. Bu tarz içecekler daha fazla yer verirseniz tükettiğiniz içeceğin size zararı değil faydası olmuş olur; ara öğün yerine geçerek tokluk hissi sürenizi uzatmış olur.
Evde ise sade soda ile karıştırabileceğiniz taze meyveleri blenderize ettikten sonra içecek haline getirebilir, smoothie yapabilirsiniz. Soğuk süt ile meyveleri blenderize ettikten sonra da tüketebiliriz. Ekstra, dışarından bir tatlandırıcı ya da şeker eklemeden, sağlıklı içecekleri evde kendiniz de oluşturabilirsiniz.” diye belirtti.
En az 3 litre su
İçeceklerin dışında su tüketiminin önemi vurgulayan Türker, “Susadıkça, yazın sıcak havalarda su yerine bu tarz içecekleri öncelikli tutarak su ihtiyacımızı karşılıyor gibi hissedebiliriz. Ama su ihtiyacımızı karşılamaz ve karşılamadığı gibi de gün içerisinde tükettiğimiz su belki 2-3 bardakla sınırlı kalabiliyor. Önceliğimiz soğuk su tüketmek olabilir, sade soda da olabilir. Ama direkt smoothie ya da soğuk kahve tarzında içecekleri su yerine, susadığımızda tükettiğimizde sıvı alınımını çok düşük miktarda tutmuş oluyoruz. Bu da uzun vadede böbreklerimize hasar verebilir.
Bu yaz, sıcak aylarında çok fazla terlediğimiz için sıvı kaybımız fazla oluyor. Normalde kışın 2-2,5 litre yeterli olabiliyor ama şu anda 2,5-3 litrenin altına düşmememiz gerekiyor. Bu kilomuza ve boyumuza göre değişkenlik gösteriyor. Genelde kilolu bireylerde 3 litrenin altına düşmemeyi öneriyoruz.” dedi.
Meyveli soda kilo aldırıyor
Diyetisyen Zinet Dilara Türker, “Daha çok susuzluğu önüne geçmek için soğuk kahve ya da meyveli soda tarzı içecekler yerine önce su tüketimi bizim için çok önemli. Yazın en çok kilo aldıran şeylerden bir tanesi de bu. Meyveli bir soda tercih etmek ya da direkt şekerli bir kahve tüketimini öncelikli tutmak bizim kilo almamıza neden olabiliyor. Daha çok sıvı tüketimine ağırlık verip bunun içeriğini temiz tuttuğunuzda sıvı alımının size faydası olur.” diye konuştu.
ÖZEL HABER/MERVE TEPECİK