Ordu Devlet Hastanesi, Nöroloji Uzmanı Dr. Dr. Özge Türk; çağın sinsi hastalıklarından biri olan Alzheimer hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Uzman Dr. Özge Türk, “Alzheimer Hastalığı (AH) ilk kez 1906 yılında Alman psikiyatrist Alois Alzheimer tarafından tanımlanmış olup temel belirtisi geri dönüşümsüz bilişsel bozukluktur.” dedi.
Hastalar yatağa bağımlı hale geliyor
Dr. Özge Türk, “Yakın bellek kusurlarıyla başlayıp diğer bilişsel alanlara da yayılarak 10-15 yıllık ilerleyici seyir gösterdikten sonra hastaları yatağa bağımlı hale getirmektedir. Alzheimer’ın patogenezinde amiloid-beta peptidin (Aẞ) beynin en çok etkilenen bölgesinde, medial tempoyla lobda ve neokortikol yapılarda birikmesin sonucu oluşan nöritik plaklar ve nörofibriler yumaklar bulunmaktadır. Hastalar yakın geçmişte yaşananları unutmaktadır. İsimleri-tarihleri unutma, sosyal becerilerde azalma gibi yakınmalarla başvurabilir.” diye ifade etti.
Down sendromlu bireyler risk altında
Alzheimer risk faktörlerine değinen Türk, “Yaş, genetik risk faktörleri, down sendromu, travma, sepsis, infeksiyon, serebrovasküler hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar, diabetes mellitus, çevre kirliliği, ağır metal mazuriyeti ve stres risk faktörleri arasında yer alıyor.” dedi.
“Yavaşlatmak elimizde”
Uzman Dr. Özge Türk, “Tedaviye ek olarak; egzersiz, düzenli ve dengeli beslenme, alkol ve sigara kullanımından uzak durma, sosyalleşme ile süreci yavaşlatmak mümkündür. Dünya Alzheimer Günü'nde geri döndürmek mümkün olmasa da yavaşlatmak elimizde.” diye konuştu.