Ordu'nun Subaşı Mahallesi Muhtarı Ufuk Eşgünoğlu, mahallelerinde yaşanan sorunları ve kentsel dönüşümdeki beklentilerini dile getirdi. Eşegünoğlu, özellikle temizlik hizmetlerinin yetersizliği, park alanlarının olmaması ve kentsel dönüşümde yaşanan imar planı sorunlarının mahalle sakinlerini olumsuz etkilediğini belirtti.
Eşgünoğlu, "Hizmet noktasında kamu tasarrufu sebebiyle maalesef azaldı. Personel yetersizliği nedeniyle Subaşı Mahallesi gibi 38 tane sokağı bulunan bir mahallemizin sadece 2 tane temizlik görevlisi var. Ayrıca, mahallemizde çocukların oyun oynayabileceği yeterli sayıda park alanı bulunmuyor." diyerek temizlik sorununun en büyük sıkıntıları arasında olduğunu ifade etti.
Kentsel dönüşüm projeleri hakkında da açıklamalarda bulunan Eşgünoğlu, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı kat sınırlamalarının projeyi olumsuz etkilediğini belirterek, yetkililerden destek istedi.
“Kentsel dönüşümle ilgili iki aydır üzerine çalışmış olduğum bir proje mevcut ve sonuçlarını almaya başladık. Kentsel dönüşüm mahallemize kısmi olarak girecek. Burada en büyük sıkıntımız Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 imar planı kentsel dönüşüm alanlarında parsel olarak 10 binin üzerine çıkılan alanlarda kat farkı koyuyor” diyerek yaşanan sorunu dile getirdi.
"Mahallemizde de imar planın 10 kat olarak açılmasını istiyoruz"
Eşgünoğlu, “Şahincili Mahallesi’nde 5 yıl önce 10 kat imar verilirken bugün yanındaki mahalleye 5 kat imar veriliyor. Şahincili’de binalar 10 katlı ama yeni yasa çıkarmışlar bu yasa gereği 5 kat imar veriliyor. Büyükşehirin burada imar planın iyi olmadığını düşünüyorum. Mahallemizde de imar planın 10 kat olarak açılmasını istiyoruz” şeklinde devam etti.
“Vatandaş 100 metrekare evini verip 50 metrekare ev verip 50 metrekare para verilmesinin hiçbir anlamı yok” diyen Eşgünoğlu, belediyenin imar planında yapacağı bir değişiklikle hem müteahhitlerin hem de vatandaşların mağdur olmaması gerektiğini ifade etti.
Eşgünoğlu, “Biz burada şu şekilde teklif hazırladı, 100 metrekare evi olan vatandaş karşılığında 100 metrekare sıfır daire alacak. Bura da sadece belediyenin feragat edip imar planında bir değişikliğe gidilip büyükşehirin sadece 1/5000’e onay vermesi gerekiyor. Altınordu belediyesi zaten 1/1000’e onay verdiği için Altınordu ile bir sıkıntımız yok çok şükür. Önemli olan büyükşehirin onay vermesi. Altınordu belediyesi kentsel dönüşüme sıcak bakarken büyükşehir bu işin içerisine girmek istemiyor” şeklinde konuştu.
"Muhtarların görüşleri dikkate alınmalı"
Eşgünoğlu, Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunarak, “Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne naçizane fikrim kentsel dönüşüm ile alakalı konularda muhtarların görüş ve fikirlerini dikkate almalı. Muhtarın bilgisi dahilinde çalışırlarsa bu muhtarın başarısı değil belediyenin başarısı olur bu konuda muhtarları göz ardı etmemeleri gerekiyor” dedi.
ÖZEL HABER/ATAKAN ÖZTÜRK