KESK İl Binasında yapılan basın toplantısında KESK Ordu Şubeler Platformu adına konuşan Kübra Evliyaoğlu, “TÜİK’in açıkladığı Ekim ayı enflasyon verileri, halkın gerçeklerini yansıtmaktan çok uzak.” dedi.

‘Yıllık %48,58 olarak duyurulan TÜİK verileriyle mutfakta, pazarda, sokakta yaşanan gerçek enflasyon arasında uçurum var’ diyen Evliyaoğlu, şunları kaydetti; “ENAG’ın %89,77 olarak hesapladığı enflasyon oranı, bizlere sahte verilerle halkın gözünün boyanmaya çalışıldığını bir kez daha gösteriyor. TÜİK verileriyle yaratılmaya çalışılan düşüş algısı, sadece baz etkisinden kaynaklanan bir oyun. Gerçek enflasyon düşmüyor; halkın alım gücü her geçen gün azalıyor.”

“Açlık sınırının da altında”

Bütçe dağılımında adaletsizlik olduğunu aktaran Kübra Evliyaoğlu, “2025 yılı bütçe teklifinde iktidarın önceliklerinin kimden yana olduğu açıkça görülüyor. Bordrolu çalışanlardan ve dar gelirli yurttaşlardan toplanacak vergiler %70’in üzerinde artırılırken, büyük sermayeye yönelik vergi muafiyetleri artırılmaya devam ediliyor. Ancak büyük patronların ödediği kurumlar vergisi sadece %28 oranında artırılıyor. Kamu emekçilerinin maaşlarının büyük bir kısmı kira, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlara gitmekteyken, 2025 Ocak ayında maaş artışlarının sadece %6 seviyesinde tutulması planlanıyor. Emekliler ise çok daha kötü bir durumda: Ortalama emekli maaşı açlık sınırının altında. Emekliler, hazine yardımlarıyla yaşamaya mahkûm ediliyor. Asgari ücret artışının ise %25 ile sınırlandırılması hedefleniyor. Bu, açlık sınırının dahi altında bir yaşam anlamına geliyor.” diye konuştu. 

“Kabul etmiyoruz”

Evliyaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; “Bizler, bu adaletsiz bütçeyi kabul etmiyoruz. Emekçiler, emekliler, dar gelirli yurttaşlar olarak haklarımız için örgütlenmek ve mücadele etmek zorundayız. Çünkü bu düzen, yalnızca mücadele edenlerin değiştirebileceği bir düzendir. 30 Kasım’da Alanlarda Olacağız. Bu adaletsiz düzene karşı, halkın taleplerini haykırmak için 30 Kasım’da "Geçinemiyoruz Mitingi" için Ankara’da buluşuyoruz!”

Tevfik Kul

Editör: Tevfik Kul