Mycobacterium tuberculosis bakterisinin neden olduğu bir hastalık olan verem, bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle hastanın tükürüğü ya da öksürüğü ile bulaşan hastalık, en bulaşıcı hastalıklardan biridir.
Verem Belirtileri Nelerdir?
Veremin çeşidine ve hastaya bağlı olarak değişebilen belirtiler olmakla beraber genel belirtiler şöyledir:
· Uzun süreli öksürük ve hırıltı; genelde 15 günden uzun sürer
· Yüksek ateş ve gece terlemeleri
· Şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı
· İştah kaybına bağlı kilo kaybı
· Yorgunluk ve halsizlik hissi
Hastalığın ilerleyen dönemlerinde kanlı balgam da görülür.
Verem Nasıl Bulaşır?
Öksürme, hapşırma, tükürük ve hatta konuşma gibi solunumun kullanıldığı durumlarla bulaşan verem, partiküllerin havaya yayılması ve sağlıklı insanlar tarafında solunması ile bulaşır.
Verem Tedavisi Nasıl Olur?
Erken teşhisin önemli olduğu veremde doğru ve uygun bir tedavi ile hastaların sağlığını geri kazanması mümkün. En az 6 ay tedavinin olduğu süreçte amaç hastalığı tamamen ortadan kaldırmak ve hastayı iyileştirmektir. Veremin türüne ve hastaya göre değişebilen ilaçların düzenli kullanımında tedavinin başarılı olma oranı artar. Hastalığın teşhis ve tedavi süreci Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yürütülür.
Her sene Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta ‘Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası’ olarak belirlenmiştir. Bu yıl ‘’07-13 Ocak 2024’’ tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 77. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası çerçevesinde yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.