Başkan Ali Fevzi, 2022 yılının ortalarından bu yana bölgemizin ana geçim kaynağı olan fındığımızın üç haneli rakamlara çıkması için verdiğimiz mücadelemiz 2023 yılının Ekim ayında gerçekleşse de, ülkemizdeki artan enflasyon ve girdi maliyetleriyle 115 TL’lik fiyat üreticimizi memnun etmedi diye konuştu.

TMO elindeki fındığı 6 dolardan satmalı

TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksimiz 2022 Ocak ayına göre 2023 de %95,99 artış gösterdi diyen Başkan Fevzi, “bu artışlar aylık bazda %6,24 olarak üreticimizin sırtına yüklenmiştir. Hükümetimiz Toprak Mahsulü Ofisimiz kanalıyla 2024 yılı fındık sezonunda fındık fiyatını minimum 200 TL’nin altında açıklatmamalıdır. Yine Toprak Mahsulü Ofisimizin elinde bulunan 2023 sezonu mahsulümüz için, Dünya Gıda Krizini göz önünde bulundurarak elindeki fındığın değerini bilmeli ve Mayıs ayından önce satmamalıdır. Satış Fiyatını ise 5-6 dolar baz alınarak fiyatı revize etmeli ve fiyatı ivedi şekilde kamuoyuyla paylaşılmalıdır.” Dedi.

Destekleme ödemeleri artmadı

Başkan Ali Fevzi açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Çiftçi kayıt Sistemine bağlı destekleme alan üreticinin destekleme ödeme rakamları değişmezken gübrenin 50 kilogramlık fiyatı 1.000 TL’yi geçmiş bulunmaktadır. Hepsi bir yana bölgemizi istila eden kahverengi kokarca böceğinin 2024 yılı fındık mahsulüne vereceği zarar muammadır.”

Üyelerimiz zor günler geçiriyor

Üreticinin yanında fındık alım ve satımıyla iştigal yatırımcı ve üyelerimiz fındık ticaretinden çok büyük sermaye kaybına uğradığını ifade eden Başkan Fevzi, son olarak şunları söyledi: “Asgari ücretteki artış oranı fındık fiyatlarına yansımadığı için sermayesini diğer yatırım araçlarında kullanmayıp katma değer sağlayan esnafımız zor günler geçirmektedir. Üyelerimizin sırtındaki vergi yükü ve negatif yatırım kaybı her geçen gün artmaktadır.” Haber merkezi

Ordu'da fındık fiyatı sabit kaldı! Ordu'da fındık fiyatı sabit kaldı!

Editör: Soner Özdemir