TÜRMOB'un çağrısıyla 1 Ağustos'ta Ankara'da gerçekleştirdiğimiz eylem, mesleğimizin geleceği için çok önemliydi diyen TÜRMOB Disiplin Kurulu Sekreteri Bahadır Baş, “Meslek örgütü olarak 1998 yılından bu yana meydanlara inmemiş , mesleki sorunlarımızı bu denli yüksek ses ile haykırmamıştık.  Çok kısa zamanda hazırlanmış bir miting ve 30 yıldır meydanlarda olmayan bir meslek örgütü. Endişeli bir durum vardı. Ama katılım çok güzel oldu. Katılan, destek veren ve kalben bizimle olan tüm meslektaşlarımıza, bütün SMMM Odalarına, TÜRMOB Kurullarına ve TÜRMOB Genel Başkanımız sayın Emre Kartaloğlu’na içtenlikle teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

Bahabaş 1

Meslektaşlarımın kararlı duruşu çok önemli

Baş, “Bu miting, mesleki mücadelemizde çok önemli bir kilometre taşıdır. Meslektaşlarımızın kararlı duruşu be büyük katılımı ile gerçekleşen bu eylemin etkisi, ileride çok daha iyi anlaşılacaktır. Ülke ekonomisinde vergi gelirlerini oluşturan, tespit eden bir meslek gurubunun çalışanlarının yok sayılması, isteklerinin, taleplerinin sürekli gözden gelinmesi kabul edilemez bir durum.” Şeklinde konuştu.

Bilanço istenmesi bardağı taşıran son damla oldu

Enflasyon muhasebesinin geçici vergi dönemlerinde uygulanması, geçici vergi dönemlerinde bilanço istenmesi bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen Baş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu son talepler meslek camiasında infial yarattı. Üzerine cezaların 10-15 kat artırılması işin tuzu biberi oldu. Miting alanında arabuluculuk, yeşil pasaport ve müteselsil sorumluluk konuları meslektaşlarımız tarafından çok alkış aldı.”

En büyük gücümüz birliktelik

1 Ağustos buluşması, sadece mesleki kenetlenmemizi güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda demokratik haklarımızı kullanma kararlılığımızı da gösterdi. Siyasi görüş ayrılıkları, meslekteki gruplaşmalar bir yana mesleki sorunlar için hepimiz bir araya, yan yana gelebilmeyi başardık. Bu gücümüz gücümüze güç katarak sürecektir. 1 Ağustos, mesleğimizin yeni döneminin başlangıcıdır. TÜRMOB Genel Başkanımız Emre Kartaloğlu’nun önderliğinde meslektaşlarımız ile geleceğimiz için çok daha fazlasını yapacağımıza eminim.”

Baha Baş 3

Bahadır Baş, meslektaşlarıyla birlikte taleplerini de şu şekilde sıraladı:

1. Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmamalı ve geçici vergi beyannamesi ekinde bilanço verilmemelidir.

2. İnsanca geçirilebilecek, göstermelik olmayan gerçek bir mali tatil yürürlüğe konulmalıdır.

3. Kayıt dışılıkla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa, basit usul kaldırılmalı, istisnasız tüm mükelleflerin beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmaları zorunlu hale getirilmeli,

4. Mali Müşavirlik hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için de bu hizmetlerdeki KDV oranı düşürülmelidir.

5. İdarenin elektronik sistem altyapısı güçlendirilmeli, beyan ve bildirim gönderimlerinde tıkanıklığa sebebiyet verilmemelidir.

6. İdarelerin birbirlerinden veri alabilecekleri sistemsel altyapılar kurulmalı, aynı bilgilerin birçok yere beyan edilmesinin önüne geçilmelidir.

7. TÜRMOB’un beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi ve bazı beyannamelerin birleştirilmesi konusundaki önerilerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

8. Meslektaşlarımızın yetki ve sorumlulukları arasındaki dengesizlik ortadan kaldırılmalı, sorumlulukları azaltılmalıdır.

9. Asgari Ücret Tarifesi yayımlanırken günün ekonomik şartları dikkate alınmalı, ücretin verilen emeğin ve mesainin karşılığı olması sağlanmalıdır.

10. Arabuluculuk yetkisi dünya uygulamalarında olduğu gibi Mali Müşavirlere de verilmelidir.

11. Belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport hakkı verilmelidir.

12. Deprem bölgesinde özellikle Maraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde mücbir sebep hali uzatılmalıdır.

13.  Meslektaşlarımız KOSGEB desteklerinden yararlanmalıdır. Haber merkezi

Son Söz

Editör: Soner Özdemir