28 Mayıs ile 4 Haziran 2017 tarihleri arasında otobüsle Balkan turuna katıldım. Tur İstanbul’dan başlamak üzere  Tekirdağ, Keşan, İpsala sınır kapısından; Yunanistan üzerinden Dedeağaç, Gümülcine, İskece ve peşinden Kavala’ya varış. Kavala’da dinlenmeden sonra şehir içinden geçerek; hem tarihi ve turistik yerleri görüyoruz; hemde bol bol resim çekiyoruz. Gerçekten Kavala önemli bir turistik merkez; devamında Selanik’e varıyoruz.  Biliyorsunuz Selanik Atatürk’ün doğduğu kent; varışımızla birlikte panaromik şehir turumuzu yaptıktan sonra Ulu Önder Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret  ettik. Gerçekten iyi tanzim edilmiş ve müze şekline getirilmiş bir ev. Atatürk’ün doğumundan itibaren; ölümüne kadar yaptığı işleri sergileyen anlatımlar; anlatımlara uygun fotoğraflarla dolu. Bu anlamda Kültür Bakanlığımızca gereken hassasiyet gösterilmiş. Atatürk’ün doğduğu ve gençlik döneminde yaşadığı evin çevreside gayet güzel şehir olgusunu ortaya koyan; turistlerin ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir yer.
       İpsala sınır kapısından itibaren; Kavala’ya kadar derinliği tahminen 30 ila 50 km arasında değişen ova durumunda; dolasıyla her çeşit ürünün yetişebileceği bir özellikte ve ekili.  Tarımsal girdi sağlama anlamında Yunanistan’a  önemli ekonomik girdi sağlar. Ayrıca arazi yüksekliği ortalama 250 metre civarında.
        Yunanistan’ın nüfusu 11 milyon;  başkenti Atina ve 2 ci büyük kenti Selanik’tir. Para birimi avro’dur. Yunanistan Avrupa Birliği üyesidir. Selanik turdaki arkadaşlarında ifade ettiği gibi;  İzmir ilimize çok benziyor. Denizin kenarında büyük bir kordonboyu; ortası taşıt yolu; arkasındada apartmanlar var. Her apartmanın zemin ve birinci katları restoran, kafeterya, değişik yeme içme yerleri ile dolu; bu kesimde diğer eşşaları satan dükkanlar yok. Yalnızca dinlenmeye dönük yerler var. Selanik’i gezdikten ve fotoğrafladıktan sonra Mekadonya yoluna devam ettik.