Cumhuriyetimizin bu yıl 96 cı yıldönümünü kutluyoruz. 29 Ekim 1923 Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümüdür. Yurdumuz Sevr Andlaşması ile bölünmüş durumda iken; 16 Mayıs 1919 da Mustafa Kemal Bandırma Vapuru ile; 19 Mayıs 1919 da Samsun’a Kurtuluş Mücadelesini başlatmak üzere çıkar. Daha sonra Amasya’ya gelerek Amasya Tamimi’ni yayınladı. Ülkenin bütünlüğü ve bağımsızlığı için Anadolu halkına top yekün mücadeleye davet etti. Devamında Erzurum’a gelerek Erzurum Kongresini gerçekleştirdi. Erzurum Kongresinde seçilen 9 tane Temsiliye üyesi ile birlikte Sivas’a geldi; ve Sivas Kongresini topladı. Sivas Kongresinde adı Temsiliye olan guruba Heyeti Temsiliye adı verilerek sayı 16 tıya çıkarıldı. 27 Aralık 1919 da Mustafa Kemal ve Heyeti Temsiliye üyeleri Ankara’ya gelerek çalışmalara başladılar. 23 Nisan 1920 de Mustafa Kemal TBMM açtı. Daha sonra bu Meclis Kurtuluş Mücadelesine devam etmiş; İsmet İnönü Komutasında 1 inci ve 2 ci İnönü Savaşlarını kazanmış; sonrasında Kurtuluş hazırlıklarını devam ettirerek 26 Ağustos 1922 de Mustafa Kemal’in Başkumutanlığında Büyüz Taarruz’u başlatarak 30 Ağustos 1922 de Yunan Ordusunu Dumlupınar’da bozguna uğratarak; yok etti, 9 Eylül 1922 de İzmir’e girdi, ve yurdumuzu düşmanlardan temizlediler. 11 Ekim 1922 de Mudanya Müterakesi imzalanarak ateşkes sağlanmış; daha sonra Lozan Barış Andlaşması görüşmeleri sonucunda Dışışleri Bakanı İsmet İnönü Başkanlığındaki Heyet 24 Temmuz 1923 te Lozan Barış Andlaşmasını imzalayarak Türkiye Devletini Dünya Ulusları arasındaki yerini almasını sağlamıştır. 13 Ekim 1923 te Ankara Başkent olmuş; 29 Ekim 1923 te TBMM sinde Cumhuriyet rejimi kabul edilerek; Türkiye Cumhuriyeti resmen kurulmuş; yapılan seçimle TBMM de Mustafa Kemal Atatürk ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.
Bugün geldiğimiz noktada elbette Cumhuriyet’in fazileti ve üstün yönetim anlayışı görürsünüz. Cumhuriyet rejimi halkın kendi seçtikleri temsilcileri vasıtasıyla kendilerini yönetmesi biçimidir. Cumhuriyet rejimi gerçekten pek çok yenilik ve reformun ülkemize gelmesine ve uygulanmasına yol açmış; bunun sonucunda fabrikalar, gerekli tüm altyapılar; çok süratli bir şekilde ülkemizi uygar Milletler düzeyine taşımıştır. Eğitimde, sağlıkta, şehircilikte, Köy altyapılarında, ekonomide, sosyal güvenlikte, Milli Savunma’da sosyal realitede, kültürde, tarımda, denizcilikte, sanayide ileri ülkelerin seviyesindeyiz. Tüm bunlar Cumhuriyet’in olanakları sayesinde gerçekleşmiştir.
Eğer ülkemiz gelecektede Cumhuriyet’in faziletini ve olgusunu iyi anlayıp; iyi değerlendirebilirse; ekonomik anlamda ülkemiz çok daha iyi seviyelere gelecek; kişi başı geliri daha yüksek seviyelere çıkabilecek; ve Türkiye Cumhuriyeti kalkınmış, zengin, ve ileri üretim tekniklerini kullanabilen ve yapabilen bir kabiliyete erişecektir. 96 cı yılını kutladığımız ‘Cumhuriyet Bayramınız’ kutlu olsun.