Sevgili okurlar, devlet ve özel hastanelerde MHRS ( merkezi hastane randevu sistemi ) diye bir sistem kuruldu. Telefonlarda 182 yi çevirerek randevu talep edebiliyorsunuz. 182 nolu telefonda bedava değil ha! Fahiş fiyatla vatandaşa bindirme yapıyorlar. Üzerine üstlük randevu alınırken birtakım sorunlarla da karşı karşıya kalıyorsunuz.
Bundan aylar önce hastanedeydim. Bir bayan hasta baştabibe dert yanıyordu. Bende kulak misafiri oldum. Bayan hasta günler öncesinden tedavi olmak için randevusunu almış ve randevu numarası 4 olduğunu iddia ediyordu. Ancak gel gör ki tabibin kapısında beklerken hasta sayısı 38 e çıkmasına rağmen hala içeri alınmamıştı ve kadın haklı olarak serzenişte bulundu. Merkez hasta randevu sistemini uygulayan personel araya kafalarına göre adam aldıkları muhakkaktı. Bu bayan hastaya baştabip yardımcı oldu ve muayene olabildi.
Ünye’den gencecik bir kız çocuğu, lise öğrencisi. Gözleri tiroitlerinin sıkıntılı olmasından dolayı zehirli guatra yakalanmış ve fal taşı gibi yuvalarından çıkmış bir şekilde rahatsızlık geçiriyordu. Okulda hastalığından dolayı kalp çarpıntısı geçiriyor, bazen bayılıyor bazen ise ağrılarının artmasından dolayı evine gönderiliyordu. İşte bu genç arkadaşımız hastalığına çare bulunması adına Ordu devlet hastanesi merkezi hasta randevu sistemini uygulayan görevlileri telefonla aradı. Amacı randevu alabilmekti. Bur da çalışan görevliler, endokolin bölümünden randevu alınacaksa bizzat müracaat edilerek randevu alınacağını söylediler. Bu genç liseli arkadaşımız ailesiyle birlikte randevu merkezi sisteminin görevlilerini arayarak randevu almak istedi. Görevliler bin bir kılıf uydurarak randevu vermediler. Bu kız çocuğunun acil durumunu da görmemezlikten gelerek Ünye ye geri gönderdiler. Genç arkadaşımız tedavi olamadı. Hastalığı halen devam ediyor.
Yine başka bir örnekte, bayan bir hasta bizzat merkezi hasta randevu sistemine müracaat ederek randevu talep etmişse de ismi usulen alınıyor ancak bir türlü randevu verilemiyordu. Oysa endokolin tabibi hastasına 90 gün sonra tekrar gelmesini beyan etmişti.
Şimdi bu hasta ne yapsın, tedavisi yarım mı kalsın yoksa hastane kapılarında mı yatsın kalksın.
Devlet hastanesinin anlayışı, değerli bir baştabibi var. Hastaların baştabipten önemli iştiramı var; Lütfen merkezi hasta randevu sistemini işleten görevliler görevlerini laikiyle yapsınlar, araya torpil koymasınlar. Önce gelen önce randevusunu alabilsin. Baştabip ve hastane müdürleri denetimlerini daha seri yapsınlar. Son yıllarda vizyon ve misyonu değişen Ordu devlet hastanesinin bu aksaklığı da giderilsin. Hastaların ve hasat yakınlarının mağduriyeti ortadan kalksın.
Ordu devlet hastanesi baştabipliğine soruyorum; merkezi hasta randevu merkezinin başındaki personel devlet memuru mudur? Memur değil ise taşören firma elemanları mıdır? Bunların denetçileri kimlerdir? Bu uygulamayı kimler gözetlemeli ve denetlemelidir? Halen tedavi edilen hastaların üçer aylık periyodik randevularını doktorların yanındaki sekreterler veremez mi? Neden hayatı kendimize çekilmez kılıyoruz. Tabip 3 ay sonra gel diyor, kapıdaki sekreter duyuyor, neden sekreter hemen bilgisayar ekranından görüp de o günü işaretlemiyor? Hastayı bir daha bir daha randevu merkezine yönlendiriyor?
Kimse kıvırmasın, Ünye den gelen hastayı da biliyorum, bahsettiğim hastayı da çok yakından tanıyorum. Bunlar gibi nice hastalar aynı sorunu yaşıyor. Bu sorunu çözecek kurum hastane yönetimidir. Sayın baştabip ve yardımcıları bu konuya el atarsa çözüleceğine inanıyorum. Ama 3-5 görevliye teslim eder, yan gelip yatarlarsa bu sorun böyle devam eder.
“İnsanlık ölmedi değil mi…”