Yaklaşık 11 İlimizi; üç coğrafya bölgemizi etkileyen; Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6; daha sonra Hatay İli merkezli 5,8 ve 6,4 şiddetinde; ve oldukça etkili dört büyük depremi yaşadık; bu depremlerin peşinden yüzlerce artçı sarsıntı oldu ve halende olmaktadır. Bu arada hesapta olmıyan deprem bölgesinde yoğun yağışlar sonunda Adıyaman ve Şanlıurfa İllerinde seller oldu; ve bu sellerin sonucunda can kayıplarımızdan başka; mal kayıpları da yoğun şekilde yaşandı. Öyle ki şehrin içinde sel oluşmakta olan bir mevkiden; süratle uzaklaşmak istiyen tırda; arka dorsesinin; selin sürüklemesi sonucunda; dere yatağına düşerek sürüklenip; sel taşıyarak götürdü; haliyle sürücüde hayatını kaybetti. Selde hayatını kaybeden vatandaşımızın sayısı 21; depremde hayatını kaybedenlerin sayısı da 50 bini geçti. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet; yaralılara acil şifalar dilerim.
Şimdi Millet olarak bir silkinmeliyiz ve nerede ne yapıyoruz; Ülkemizin önemli bölümü etkili deprem olabilen kuşakta; neredeyiz, ne durumdayız diye düşünüp; ona göre yapılması gerekenler neler ise; bunları süratle uygulamaya koymalıyız. Eğer yasal eksiklikler var ise; bunları da seçimden sonra; TBMM de süratle çözmeliyiz.
Yaşadığımız sel ve sellerde gösteriyor ki dere yataklarını yerleşime hiç açmamalıyız. Dolma ve çeşitli nedenlerle daralan dere yataklarını süratle temizleyip, ilgili kurumca açmalıyız. Kurak mevsim olduğu zaman bazı derelerde su çok azalabilmekte; hatta kurumada olabilmektedir. Bu dere yataklarını özellikle yerleşim yerlerinde; sel şartlarını da düşünülerek 30 metreden daha dar yapmamalıyız. Şehir planları yapılırken; bu tip yerlerde dere yatağının; iki tarafı da 12 metrelik yol olarak düzenlenmeli; herhangi bir sel oluşumunda; dere yatağını su aşsa dahi; yanında yol içinde su akım yönüne; geçici olan tehlike yaratmadan gidebilir. Ayrıca özellikle bizim bölgemiz Karadeniz başta olmak üzere bütün derelerin, ırmakların içleri temizlenmeli; buralarda elde edilen vasıflı inşaat malzemesi; var ise (taşlı saha, kum, vasıflı çakıl) bunlar konkasör şantiyelerinde iyice yıkanarak; vasıflı inşaat malzemesi olarak kullanılabilir durumda ise) inşaatlarda kullanılabilir. Derelerdeki dolgu çamur malzeme temizlenip; vasıfsız taş sahaların üzerine örtülerek; tarım alanı elde etmeye yarıyabilir. Derelerin içinde kendiliğinden yetişen ağaçlar; mümkünse köklerinden sökülüp; dere yatağı temizlenmeli; eğer temizlenmez ve bu ağaçlar çok büyüyüp; etkinleştiğinde; sel oluştuğu zaman; sel bunların diplerini oyup alıp taşıyabiliyor. Taşırken tarım alanlarını; varsa yakın yerleşim alanlarını etkiliyerek; kırıp dökebiliyor. Sonrada bunlar köprü önlerine tampon yapıp; selin önüne taşıdığı malzeme geldiğinde; su taşıp yan çevredeki yerleşim yerleri varsa; bunlar zarar verebiliyor; vede selin darbesiyle köprüyü yıkıp; alıp götürebiliyor. O halde dere yataklarında tüm temizlik mevsimine uygun zamanında yapılmalı.
DSİ ce yapılan bazı yerleşim yeri yatırımlarında dere yatağı; tabanı yatık V şeklinde yapılıyor. (Bu çok doğru / suyun az olduğu zamanlarda, koku ve birikim kirliliğini önlüyor.) Ancak; özellikle Karadeniz Bölgemiz dağlık oluşumlar var. Sel veya seller oluştuğunda 3 metre derinliğinde; 3 metre eninde yapılan bent; sel oluştuğunda; gelen suyu alması mümkün olmıyabilir; ona göre bu tip yerlerde; en oluşumu 10 metre kadar olmalıdır