Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Enginyurt, kokarca zararlısı ile ilgili detayları açıkladı:
Enginyurt, “İnsan vakalarına ilişkin raporlar nadirdir, ancak kokarca böceğinin vücut sıvıları toksiktir ve insan derisi ve gözleri için tahriş edicidir. Kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası bildirilmiştir. Salgılamış oldukları sıvı aslında kendileri için bir feromondur. Böceklerde bu maddelere ilk önceleri "ektohormon" adı verilmiştir. Daha sonra bu terim yerini "feromon"a bırakmıştır. Feromon, bir organizma tarafından vücut dışına salgılanan ve aynı türün diğer orga- nizmaları tarafından algılandığında, algılayan bireyde özel bir takım reaksiyonlara neden olan maddelerdir.” Dedi.
Keskin kokusu vardır
Kahverengi kokarca böceğinin kokusu trans 2 dekenal ve trans 2 oktenalden kaynaklandığını da belirten Enginyurt, “Kokusu kişniş kokusuna benzer keskin bir kokudur. Karnında ki deliklerden koku yayabilen böcek bu yeteneğini kendisini savunmak ve birbirleriyle iletişim kurmak için kullanmaktadır. Kokarca böceğinin kokuya neden olan salgısı ve vücut sıvısı insan derisi ve özellikle de kornea için çok toksiktir. Kokarca böceğinin insanları ısırmak gibi bir özelliği bulunmamasına rağmen hortumu aracılığıyla salgıladığı sıvısı insan cildinde kişilerin hassasiyet durumlarına göre reaksiyonlara neden olmaktadır.” Diye konuştu. Haber merkezi