27 Mart hem Ülkemizde, hem Dünya’da, Dünya Tiyatrolar günü olarak kutlanmaktadır. 1948 de kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, 1961 yılında aldığı bir kararla; 27 Martın Dünya Tiyatrolar Günü olarak kabul etti; ve dikkatleri bu tarihe çektiler. Tiyatro; bir olayın, çeşitli yöntemlerle canlandırılmasıdır. Tiyatro; Tiyatro yazarlarının Dram, Komedi, Trajedi türünde yazdıkları eserlerin sahnelenmesidir. Tiyatroda rol alan kişiye ‘Tiyatro Oyuncusu’ veya ‘Tiyatro Sanatçısı’ diyoruz. Metne bağlı olmadan oyuncuların doğal olarak; kendi yetenekleri ile yarattıkları bölüme ‘doğaçlama’ diyoruz.
Tiyatro oyunlarının; Komedi, Trajedi, Dram olarak üç türü vardır. Komedi; İnsanların, olayların, yaşam durumlarının; gülünç yönlerini sahneleyen bir tiyatro yapıtıdır. Dram; acıyı, sevinci, umudu sahneleyen bir tiyatro yapıtıdır. Dram ; şiir ve bir metin ile yazılabilir. Trajedi; konusu tarihi; veya efsanelerden alınmış acıklı sahne yapıtıdır. Tiyatro edebiyatın bir parçasıdır; aynı zamanda görsel iletişiminde bir parçasıdır. Cumhuriyet döneminde Muhsin Ertuğrul’un; Mustafa Kemal Atatürk’ün desteğiyle tiyatroyu daha geniş halk kitlelerine ulaşır konuma ve kapsama getirme çalışması çok önemlidir.
Günümüzde Tiyatrolar; Devlet Tiyatroları, Halk Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Bulvar Tiyatroları, Açık Alan Tiyatroları gibi isimlerle söyleniyor. Günümüzde tiyatro eğitimi Fen Edebiyat Fakültelerinin; Tiyatro Bölümlerinde; Sahne Sanatları Fakültelerinin; Tiyatro Bölümlerinde; Güzel Sanatlar Fakültelerinin Konservatuar Bölümlerinde veriliyor. Ayrıca güzel sanatlar liselerinde, konservatuarlarda ve başka liselerde tiyatro eğitimi veren bölümler var. Bu konuda yetenekli olan insanlar; başka meslek gruplarıda; tiyatro oyunlarında yer alıyorlar.
Tiyatro insanları düşündürür; bunu yaparkende, eğitir ve eğlendirir. Birlikte toplum sorunlarını görmeyi, birlikte hareket etmeyi, birlikte üzülmeyi, gülmeyi, yaşama mutluluğunu benimsemeyi aşılar.
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun