Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO’)nin 130 liralık alım fiyatının yetersiz olduğu yerde serbest piyasada oluşan 115 liralık fiyatın üreticinin belini büktüğünü aktaran Şensoy, üreticinin para kazanabilmesi için fiyatın en az 210 lira olması gerektiğini söyledi.
“Üretici artık direnemiyor”
1 kilo fındığın 150 liraya mal olduğunun altını çizen Şensoy, “Fındığın teknik maliyet analizini yapmıştık. 1 kilo fındığın üreticiye maliyeti 150 lira. Bunun üzerine refah payı eklediğimizde üreticinin, fındık tarımını sürdürebilmesi için 1 kilo fındığı 210 liraya satması gerekir demiştik. Her yılki gibi TMO, üreticinin hakkını vermeyerek yine ağlattı. 1 kilo fındığın hakkı 130 lira dedi. Parasını da 45 gün içerisinde veriyor. Üreticinin durumu zaten kötü. Amele parası verdi, çocuklar okula başladı. Serbest piyasada 115-120 lira bandında alımlar oluyor. Şu an fındıkta bir kaos var. Bu şartlar altında üreticinin direnebilmesi çok zor.” diye konuştu.
“Piyasa açmaz içinde”
Fındık fiyatının ilerleyen süreçte artabileceğine dikkati çeken Şensoy, şunları söyledi; “Söylenildiği kadar rekolte çıkmayacak. Bunu tüm piyasa da biliyor. Depolama imkanı olan üretici fındığını pazara indirmeyecek. Rekolte düşük olduğu için ilerleyen aylarda piyasanın o fındığa da ihtiyacı olacak. Fındık fiyatını eninde sonunda artıracaklar. İddia ediyorum TMO fazla bir fındık alamayacak. Serbest piyasa TMO’yu zaten sollayacak. TMO, parayı 45 gün sonra vereceğim diyerek zaten fındık almak istemediğini gösterdi. Zaten çok da fındık alamıyor. Belli bir süre sonra fındık fiyatı serbest piyasada 150-200 liraları görmek zorunda. Fındık yok. Gücü kudreti olan üretici, rekoltenin düşük olduğunu bildiği için fındığını pazara indirmeyecek. Piyasa bir açmaz içinde devam ediyor.”
Tevfik Kul-Özel Haber