Fındıkta rekolte tespitini etkileyecek olan asıl fındığın sahil kesimde olduğunu aktaran Bayhan, sahil kesimde bazı fındık türlerinin zayıf olduğu için rekoltenin düşük olacağını dile getirdi.

“600 bin ton civarında olur”

‘Rekoltenin kesinlikle gerçekleşeceği kanısında değilim’ diyen Bayhan, şunları kaydetti; “Çünkü bu rekolte tespit çalışmaları birkaç firmanın güdümünde yapılıyor. Gerçek dal saydıkları zaman bu rakam çok daha düşük olacaktır. Ta baştan söyledik. Komisyon, 738 bin ton fındık rekoltesi açıkladı. Fındığın bu sene ki rekolte değer tespiti 600-650 bin tonu geçmeyecektir.”

“4 fındığın 2’si boştu”

Mehmet Bayhan, “Mısır ile fındık bitkisinin tozlaşması aynıdır. Fındıkta erkek ve dişi organ aynı birey üzerindedir. Fındık toplandı. Fındık bahçelerinde erkek organ denilen püsler oluşmaya başlar. Karanfiller açmaya başladığında önce tozlaşma, ilk aydan Haziran’a kadar döllenme olur. Erken organ püsler, çalı gibi kaldıkları için tozlaşmayı sağlayamadılar. Bu yüzden çoğu çotanakların içi boş kaldı. Bir çotanakta 4 tane fındık varsa bunun 1-2 tanesi kesin boş olarak kaldı. Biz bu durumları rekolte tespiti yapan arkadaşlara ileterek, üzerinde durmalarını ve iyi sayım yapılmasını istedik.” dedi. 

“Sahilde fındık zayıftı”

Bazı fındık çeşitlerinde az fındık olduğuna değinen Bayhan, “Fındık çeşitleri arasında farklılıklar oldu. Çakıldak fındıkların bir kısmında çok baskın fındık vardı. Çakıldak fındık yekun teşkil etmez. Asıl değer tespitini belirleyecek olan sahil kesimdir. Sahil kesimde palaz ve tombul fındık zayıftı. Zaten Giresun bölgesinde de fındık zayıftı. Bir dalı saydığımızda rantabl bir verim elde edebilmemiz için en azından 120 ya da 100’ün üzerinde çotanak saymamız lazım. Sahil kesimde pek nadir 100’ün üzerinde çotanak saydım.” diyerek sözlerini tamamladı. 

Özel Haber/Tevfik Kul

Editör: Tevfik Kul