Bir gün felç olmamdan mütevellit yavaş yavaş yürümeye koyuldum.Kaldırımlar da ve caddeyi ayıran demir parmaklıkların olduğu yerde belediyemizin kadın ve erkek işçilerin ellerinde çöp toplama aparatıyla yerlere düşen yapraklarla kâğıt parçalarını topladıklarını gördüm.O anda aklıma büyüklerimizin söylediği şu cümle geldi ‘’Herkes kapısının önünü süpürse temizlik olmaz mı sözünü hatırladım.’’ve kendi kendime onların haklı olduğunu kabullenerek teşekkür edip hak verdim.’’Kapı önü nasıl süpürülür? ‘’Herke kapısının önünü süpürürse mahalle temiz olur.’’derler ama herkes kapısının önünü süpürürse mahalle her zaman temiz olmaz. Neden olmayacağını kapı önünü süpürenlere bakarak anlayabilirsiniz. Herkes kapısının önünü nasıl süpürür? Caddeye doğru süpürür. Belki kapının önü geçici bir süre temiz olur, ama mahalle temiz olmaz sadece pislik mekân değiştirmiş olur. Yine toz ve pislik olarak bir süre sonra süpürülen kapı önüne diğer kişilerin süpürdüğü pisliklerle birlikte geri döner.
En lüks evlerin olduğu semtlerde bile evlerinin önünün Nasıl temizlendiğine bir bakın. kapıcılar apartmanları sabunlu Sularla yıkarlar.Ama sular nereye akar? Yine caddeye akar. Halılar Nereye silkelenir? Yine caddeye, yine sokağa.
Neden mahalle pis kalır?
Neden herkes kapısının önünü süpürünce mahalle temizlenmez diye hep düşünürüm. Bunun birçok nedeni olabilir. Ama benim gördüğüm,olay mahalle bilicinin gelişmemiş olmasından kaynaklanır. Bırakın mahalleyi, sokak bilinci bile gelişmemiş. Çünkü kişi sokağa, kendi sokağı gözüyle bakmaz. Bu nedenle, herkes kapısının önünü süpürürse sokak bile temiz olmaz. Kişi olaya bütünsel bakmaz. Bu nedenle, sadece kendi kapısının önünü bu anlayışla temizlese, mahalle temiz olmaz.Peki, ‘’herkes kapısının önünü süpürürse’’mantığı organizasyonlarda çalışır mı? Bu deyişin yönetim disiplininde karşılığı ‘’herkes kendi işini yaparsa temizlik olayı iyi işler ve yapılmış olur’’Acaba herkes işini iyi yaparsa yapılanlar iyi işler mi, iyi çalışır mı? Bu yapılan temizlik olaylarının iyi yapılmadığına çok kez tanık olmuşumdur. Neden çalışmaz? Yine ayni nedenlerden dolayı çalışmaz. İnsanlar tüm sokağı, tüm mahalleyi düşünmezler, sadece kendi’’evlerini’ düşünürlerse, sadece kendi işlerini düşünürse Kendiişlerini çok iyi yapsalar bile umumi olarak iyi yapılmış sayılmaz. Herkes tüm sokağın, tüm mahallenin, daha doğrusu tüm yapılan temizliğin kendisine ait olduğunun farkına varınca hatasını anlar ve iş ve yer bölümü denen şey ortaya çıkmış olur sskanaatindeyim. Görev tanımları kimse birinin ayağına basmasın ama, verilen işte ortada kalmasın diye yapılır. Söylemleri şöyledir:’’Ben kendi işimi yapıyorum; herkes de kendi işine baksın, o zaman bak her yer temizlenir ve işlerde güzel yürür.
.