Türkiye 2023 ün ilk yedi ayında 143 milyar 435 milyon dolar ihracaat yaptı. Buna karşılık ithalatı % 5,1 oranında artışla 217 milyar 52 milyon dolar oldu. Ocak temmuz dönemi dış ticaret açığı 73 milyar 618 milyon dolar olarak izlendi. İhracaatın ithalatı karşılama oranı % 61,9 olarak gerçekleşti. Özellikle enerji ithalatı; ithalat faturasını olabildiğince yükseltiyor. Döviz açığı kendiliğinden ortaya çıkıyor; iç piyasada döviz yükseliyor; yükselen döviz iç piyasaya (giren malla birlikte ) enflasyon olarak yansıyor.
Türkiye özellikle petrol enerjisi ithalatını en aza indirmek zorundadır. Bu nedenle özellikle ulaştırma sektöründe yüksek hızlı trene; artan bir trendle devam etmelidir. Yüksek hızlı tren yatırımları da hayli yüksek maliyetli olacaktır. Ama süratle inşa edilip; yaygın duruma geldiğinde petrol enerjisi ithalatı; en aza inecektir. Bir diğer konuda özellikle büyük şehirlerde; ulaşım olabildiğince 125 ila 150 km hızla gidebilen metro hatlarına dönüştüğünde; petrol tüketimi yine olabildiğince en aza inecektir.
Günümüzde bugünkü akaryakıt fiyatı ile; kargo taşımacılığında; kilogramda gidilen mesafeye göre 3 ila 5 tl arasında nakliye masrafı oluyor. Örneğin Antalya’da 8 tl ye alınan domates yükleme boşaltma ve nakliye dahil 4 ila 5 tl fark alarak İstanbul’da hale 12 veya 13 tl ye mal olmaktadır.
Türkiye özellikle şehirlerarası yolcu taşımacılığında yüksek hızlı trene; şehir içi taşımacılığında olabildiğince metro ve diğer raylı sistemlere süratle geçmelidir. Böylece hem toplu taşımaya çözüm gelecek; hem de petrol tüketimi en aza inecektir.