IMF heyeti, James Walsh liderliğinde 29 Mayıs-11 Haziran 2024 tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret etti ve ekonomik politikalar hakkında 4. madde istişarelerini gerçekleştirdi. 19-20 Ağustos 2024 tarihlerinde yapılan sanal takip görüşmeleri sonrasında Walsh, Türkiye ekonomisine dair bazı önemli değerlendirmelerde bulundu.
Ekonomik Politikaların Dönüşümü ve Kriz Risklerini Azaltma
Walsh'ın açıklamalarına göre, Türkiye’nin son yıllarda uyguladığı ekonomik politikalar, kriz risklerini önemli ölçüde azalttı ve piyasalarda güveni artırdı. Geçen yılın ortalarından itibaren yapılan politik dönüşümler, Türkiye'nin genel politika karışımını sıkılaştırarak cari açığı azaltmış ve piyasa duyarlılığını iyileştirmiştir. Açıklamada, cari açığın bu yılın ilk çeyreğinde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2,7'sine düştüğü belirtilmiştir.
Uluslararası Rezervler ve Kredi Derecelendirmeleri
Uluslararası rezervlerin nisandan bu yana 91 milyar dolar arttığı ifade edildi. Ayrıca, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu yükselttiği ve CDS risk priminin 2023 ortasından itibaren yaklaşık 440 baz puan düştüğü aktarıldı.
Enflasyon ve Ekonomik Büyüme Beklentileri
IMF’nin değerlendirmelerine göre, Türkiye’nin manşet enflasyonunun yaz aylarında azalmaya başladığı ancak yüksek kalmaya devam ettiği kaydedildi. Enflasyonun 2024 yılının sonunda yüzde 43 seviyesinde olacağı öngörülüyor. İç talebi baskılayıcı sıkı para ve gelir politikalarının 2024 büyümesini yaklaşık yüzde 3,4'e düşüreceği tahmin ediliyor. 2025'te ise mali politikanın daraltıcı hale gelmesi ve reel politika oranlarının pozitif kalması bekleniyor, bu da büyümenin yüzde 2,7'ye, enflasyonun ise yaklaşık yüzde 24'e düşmesine yol açabilir.
Orta Vadeli Görünüm ve Riskler
Orta vadede, enflasyonun daha fazla düşmesinin güveni artıracağı ve büyümenin yüzde 3,5-4 potansiyeline geri döneceği vurgulandı. İhracat büyümesinin cari açığı yüzde 2 civarında tutacağı ve uluslararası rezervlerin IMF’nin rezerv yeterlilik ölçütünün yüzde 100'ünün üzerinde kalacağı öngörüldü. Ancak, küresel enerji fiyatlarının yükselmesi ve jeopolitik riskler gibi aşağı yönlü risklerin bulunduğu belirtilerek, enflasyon beklentilerinin yeniden sabitlenmesinin bu riskleri azaltacağı ifade edildi.
Mali Konsolidasyon ve Sıkılaştırma Önerileri
Açıklamada, enflasyonu düşürmek için daha büyük mali konsolidasyona ihtiyaç olduğu vurgulandı. Vergi harcamalarını rasyonalize etmek ve vergi tabanını genişletmek, temel olmayan sermaye projelerine harcamaları sınırlamak gibi önlemlerle enflasyonun daha hızlı ve sürdürülebilir bir şekilde düşürülebileceği belirtildi.
Ek Sıkılaştırma ve Enflasyon Beklentileri
Sıkı para politikasının, manşet enflasyon ve enflasyon beklentileri TCMB’nin tahmin aralığına düşene kadar sürdürülmesi gerektiği ifade edildi. Enflasyon beklentileri düşmeye devam ettikçe finansal koşulların sıkılaşacağı, ancak sıralı enflasyon 2025 sonu hedef aralığıyla tutarlı bir yola doğru düşmeye devam etmezse ek sıkılaştırmanın gerekebileceği bildirildi.
Türkiye'nin FATF "Gri Listesi"nden Çıkarılması
Walsh’ın açıklamasında, Türkiye'nin haziran ayında Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) "Gri listesinden" çıkarılmasının memnuniyet verici bir gelişme olduğu vurgulandı.