Sevgili Okurlar, Ülkemizde izinler okulların tatil olması ile başlar, Okullar açılıncaya kadar devam eder. Yöremizde ise fındık sezonun başlaması ile genellikle Ağustos ayında izin kullanılır. Karadenizlinin fındık bahçesi almazsa olmazıdır. Masrafları karşılayamazsa da o fındığının hasatını yapmak zorundadır. İzin ayında olmamız dolayısıyla işçileri ve işverenleri bu konuda aydınlatalım istedik. Konuyu uzun olması dolayısıyla iki kısımda inceleyeceğiz.

 

I KISIM

1-Yıllık Ücretli İzin:

İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara İş Kanununun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz. Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Bir işverenin, İş Kanunu kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde İş Kanunu kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.

 

a) Yıllık Ücretli İzin Süresi:

(4857 sayılı Kanun⁄Md: 53)

Hizmet Süresi:

     a) Bir yıldan beş yıla kadar olanlara yılda 14 gün,
     b) Beş yıldan fazla ve onbeş yıldan az olanlara yılda 20 gün,
     c) Onbeş yıl ve daha fazla olanlara yılda 26 gün, ücretli yıllık izin verilir.

Ancak 18 ve daha küçük yaştaki işçiler ile 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin 20 günden az olamaz.

Yıllık izin hesabında izin sürelerine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

2-Yıllık ücretli İznin Kullanımı Sırasında Yol İzni:

Yıllık ücretli izinlerini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara, talepte bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile, gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni verebilir.

 

3-Hafta Tatili İzni:

4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

 

 

4-Evlenme ve Ölüm İzinleri:

İşçilere evlenmelerde, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar izin verilir.

 

II Kısım Gelecek Haftaya, Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ederim.