Herkes gün gelecek başladığı mahalleye dönecek ya da köy hizmetlerine. Bizim konumuz efsane Orduspor, hani bu sezon sahaya çıkmaması için tüm engelleri yapmaya çalıştığınız ama başaramadığınız şampiyon olan efsane. Orduspor için kurtuluş reçetesi nasıl olmalı, naçizane birkaç önerim var.
Ordu'da TFF 3.Lig'de 52 Orduspor Futbol Kulübü ve Orduspor 1967 A.Ş.'nin kendi çaplarında oynadıkları 'ben Orduspor'um' oyunu, eski adı Yeni Mahalle 52 Spor olan kulüp için sona gelindi. Yıllardır harcadığı paralara rağmen merdiven basamaklarını çıkmakta direnen 52 Orduspor Futbol Kulübü ise başarılı ya da başarısız olur bilinmez ama gelecek adına bir kurtuluşu yok. Bunu herkes biliyor, varlık amaçları Orduspor ile birleşme yaparak biz olmasak başaramayacaklardı demek.
1967 yılında kurulan ve günümüzde Amatör Lig’de mücadele ederek şampiyon olan ya da madalyonun diğer tarafına bakarsak son dönemlerde sportif olarak buhrana girerek 7 sezonda 6 kere küme düşen ve sayısız puan silme cezaları alan bir takımdan bahsediyoruz. Adı Orduspor. Sağında solunda bir ek rakam ya da yazı yok. Ordu’da Belediye Başkanları 'Orduspor' markasını kullanarak takım kurdu, şimdi ise Orduspor'un yaşamasına öncü olunan bir kurum sıfatıyla 'Valilin Takımı' betimlemesi yapılıyor. Yazık.
Öncelikle şu konuya açıklık getirelim. Ortaya çıktığından itibaren olması imkansız dediğimde, muhalif olduğum ve sadece eleştiri üzerine haber yapıp ortalığı karıştığım iddia edilerek birçok kesim tarafından eleştirilmiştim ancak gördüğünüz gibi birleşme olayı sadece hayalden ibaret oldu Efsane geri döner gedik geri döndü... Sizin efsane dediğiniz takım hangi efsane peki ? Armasını, ismini değiştirdiğiniz efsane mi, bir açıklayın ?
Neyse biz konumuza dönelim. Orduspor nasıl kurtulur ? Belediye çatısı altında kurulan projeler kolay şekilde destek alabilme yöntemidir. Belediyeden para almadığında ne olduğunun örneği dibimizde değilmiş gibi hareket etmeleri trajikomik ! Aldığında da altına son model araba çekmek ya da futbolcuya ederinin 5 katı para vermek normal karşılanır. Yine dağıttık sanki, bu sefer kesin dönüş yaptım. Belediye’den maddi destek beklemek yerine Ordu Valiliği'nden de bunu beklemek sadece hayal olur. Kalıcı gelirden başka kurtuluşu olmayan Orduspor’un kurtuluş reçetesini maddeler halinde, tane tane anlatıyorum. Hazır mısınız ?
RESMİ ÜRÜN: Benim en çok üzerinde durduğum konulardan bir tanesi. Bir Kulüp Başkanı, kendi kulübünün mağazasına gidip kasada forma satışı yapıyorsa, bu konu gerçekten ciddi şekilde mali katkı yaratıyor demektir. Orduspor için konuyu biraz daha genişlettim. Düşünsenize; Orduspor’a bağlı ama sadece spor mağazası değil. Boztepe, Yason Burnu, Kurul Kayası vs. gibi turistlik yerlerin ve şehirde yapılan çeşitli festivallerin baskılı ürünlerinin satışının da yapıldığı bir mağaza, ‘Ordu Store’. Orduspor marka diyoruz ya hep, Orduspor markasını Ordu şehri ile birleştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile.
OTOPARK: En önemli gelir kaynaklarından birisi. Zaten bir dönem stadyumun yanında bulunan otoparklar Orduspor’a maddi anlamda ciddi şekilde yardımcı olmuştu. Sonra bir kibir abidesi gelip tüm otoparkları Belediye bünyesine çekmişti. Bu konuya bazı kişiler tepki gösterebilir ancak şehir içerisindeki 1 ya da 2 otoparkın en az 3 yıllığına Orduspor için çalışması kulübe ciddi şekilde gelir kalemi olacaktır.
TESİS: Orduspor’un sözleşmeli tesisi var iken ‘ohal’ yalanı ile tesislerden atılması tam da Ordu futbolu içerisinde dengeleri değiştirmeye çalışanlara yakışırdı zaten. Tesisler, aslında bir kulüp için çok önemli. Çünkü konaklama, seyahat ve yeme-içme vs. azımsanmayacak şekilde gider kalemi oluyor. Bu doğrultuda Orduspor’a tesisler geri verilmeli. Durugöl Tesisleri’nin yerinde artık asla dolduramayacakları stadyum olduğuna göre, Ordu’da Akpartispor Ordu Şubesi için yapılan Gülyalı Tesisleri Orduspor’un hakkıdır.
ALTYAPI: Özellikle bu dönemde bütün Avrupa’nın gözü Türk Futbolu’nda. Süper Lig’de 2 maça çıkan bir futbolcu Roma’ya transfer oluyorsa bu işin sırrı en üst lig değil, altyapı. Bu 4-5 yıllık bir proje ancak altyapıyı ne kadar sağlam temellere bağlarsan, geleceğin o kadar parlak olur. Ne demiş Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk “Biz her şeyi gençliğe bırakacağız... Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir.”
İÇ SAHA MAÇLARI: En hazmedemediğim konulardan birisi bu. Geçmişten bugüne ücretli olan maçlarda bedava bilet kovalayanlar, sosyal medya hesaplarında aslan kesiliyor. O dönemdeki amigoların şu an hangi takım için hizmet verdiklerini söylemiyorum bile. Şimdi gelelim bu işin çözümüne. Hangi ligde olursa olsun Orduspor’un, mabedi olan 19 Eylül Stadyumu’nda oynaması gerekiyordu ama artık o da kalmadı. Tabi bu karşılaşmalar en az 10 liradan başlayan bilet fiyatları ile taraftarla buluşmalı.
ORDUSPOR MÜZESİ: Türkiye’yi Avrupa Kupalarında temsil etmiş bir takımdan bahsediyoruz. Nice başarılar, nice kupalar, nice Türk Futbolu’na kazandırdığı isimler. Peki bütün bunlar, anılar, fotoğraflar, kupalar bir müzede toplansa nasıl olur ? Giriş ücretli, zaman zaman imzalı formaların ya da farklı ürünlerin açık artırma ile satışa sunulduğu ‘Orduspor Geçmişten Bugüne’ müzesi !
SPONSORLUKLAR: En ‘kazan kazan’ şeklindeki gelir kalemi. Birçok takım gerek isim, gerek forma, gerek stadyum vs.gibi anlaşmalarla kulübe ciddi anlamda gelir kalemi sağlıyor. Birçok takım özellikle isim sponsorluğu ile takımın önüne isim alıyor ancak bu ne takımın ismini ne de armasını değiştiriyor. Bir marka başka bir marka ile birleşirken, iki tarafta kazanıyor. Biz ne zaman kazanırız bilen var mı ?
BORÇLAR: Orduspor’un hala ne kadar borcu olduğunu bilen yok. 2.Lig’deyken 83 Milyon TL olan borçlar için işine gelen 100, gelmeyen 160 Milyon TL diyor. Ama işin üzücü tarafı şu, kibir abidesi olan şahıs bu süreci kendi içinde çok iyi idare ederek tüm Türkiye’ye sanki sadece Orduspor’un borcu varmışcasına anlattı. Güçlünün yanında olmak isteyen herkes bu yalana inandı. Gelelim çözüme; kime borç var ise araştırılıp gerekirse maddi kazanç için yapılacak projeler anlatılmalı. Belirli süre zarfı içerisinde taksitlendirilmiş şekilde kulübü de zor sokmayacak haliyle borçlar ödenir. Zaten kulüp zora girip kapanırsa hiç ödenemeyecek olan paraların muhattabı olan kişiler indirime de gidecektir.
SOSYAL MEDYA: Önceden sosyal medya denilince Facebook, Twitter veya Instagram geliyordu. Şimdi ise YouTube ciddi şekilde ivme kazandı. Özellikle izlenme üzerinde kazandırdığı paralardan Orduspor her türlü yararlanabilir. Antrenman Günlükleri, Basın Toplantıları, Özel Röportajlar, Maç Önü-Sonu, Teknik Heyet ve Futbolcularla Keyifli Yarışmalar, Canlı Maç Yayınları... Orduspor, YouTube üzerinden de ciddi şekilde kazanç sağlayacaktır
ŞEFFAFLIK: Bütün bu konuların ortak noktası. Ne kadar Orduspor arması için yararlı birşey yapsanız bile bunu gizli şekilde yaptığınız zaman ‘acaba?’ sorusu akıllara gelecek. Şeffaf, güvenilir, ciddi, ne yaptığını bilen ve samimi bir yönetim bu şehirde ‘eski pazar günlerini’ geri getirecektir. Gerekirse kulübün borcu, kulüp binasına asılarak aylık olarak değiştirmeli ve her Salı günü haftalık olarak yapılanlar YouTube kanalından anlatılmadı.
Bütün bunlar yapılmadığı sürece başta Orduspor olmak üzere Ordu Futbolu geri adım atmaktan başka bir süreç yaşamaz