Kış aylarının gelmesiyle daha belirgin hale gelen bu tıkanıklığın kolay yolu merak edilmektedir. Peki, burun tıkanıklığını gidermek için ne yapılmalı? İşte, detaylar...
Tıkalı burun, burun kanallarında mukus birikimi veya burun eti büyümesi gibi nedenlerle oluşan bir sorundur. Tıkalı burun, nefes almayı zorlaştırır, uyku ve konsantrasyonu engelleyebilir ve baş ağrısına neden olabilir.
Tıkalı burnu açmak için evde yapılabilecek bazı şeyler şunlardır:
- Tuzlu suyla burun yıkama: Tuzlu su, burun kanallarındaki mukusu yumuşatmaya ve temizlemeye yardımcı olur. Bir bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Bu solüsyonu her bir burun deliğinize 2-3 damla damlatarak burun kanallarınızı yıkayın.
- Sıcak duş veya buhar banyosu: Sıcak duş veya buhar banyosu, burun kanallarını açmaya yardımcı olur. Ilık suyun altında 5-10 dakika durun veya bir kaseye sıcak su koyup üzerine bir havlu kapatarak buhar soluyun.
- Bol sıvı tüketin: Bol sıvı tüketimi, burun kanallarındaki mukusu inceltmeye yardımcı olur. Günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin.
- Zencefil ve nane çayı tüketin: Zencefil ve nane çayı, burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olan doğal bitkilerdir.
- Başınızı yüksekte tutun: Yatarken başınızı 2-3 yastıkla destekleyin. Bu, burun kanallarında biriken mukusu dışarı atmaya yardımcı olur.
Bu yöntemler tıkalı burnu açmaya yardımcı olmazsa, bir doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz, burun tıkanıklığına neden olan altta yatan bir sağlık sorununu teşhis etmek ve uygun tedaviyi önermek için gerekli testleri yapabilir.
Tıkalı burunu açmak için evde uygulanabilecek bazı ipuçları şunlardır:
- Burun aspiratörü kullanın: Burun aspiratörü, burun kanallarındaki mukusu çekmeye yardımcı olan bir cihazdır.
- Nemlendirici kullanın: Nemlendirici, burun kanallarını nemlendirmeye ve mukusu inceltmeye yardımcı olur.
- Sigara ve alkolden kaçının: Sigara ve alkol, burun tıkanıklığını daha da kötüleştirebilir.
- Alerjenlerden kaçının: Alerjenler, burun tıkanıklığına neden olabilir. Polen, toz ve hayvan tüyü gibi alerjenlerden kaçınmak için gerekli önlemleri alın.
Tıkalı burun, genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer. Ancak, tıkalı burun 7 günden fazla sürerse veya ateş, baş ağrısı veya başka belirtiler eşlik ediyorsa bir doktora başvurmanız gerekir.
HABER:Zeynep TELCİ