29 cu vergi haftası, bu yıl 26 Şubat 4 Mart 2018 tarihleri arasında kutlanıyor. Bu haftanın amacı toplumun her kesiminde vergi bilincinin geliştirilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme isteğinin artırılması amacıyla her yıl şubat ayının son haftası vergi haftası olarak kutlanır.
Anayasamızın 73 maddesine göre: Herkes kamu hizmetlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi vermekle yükümlüdür.
Vergi Devletin veya yerel yönetimlerin yasalara ve bazı kurallara bağlı kalarak kendi görevlerini yapabilmesi için kazancı olan vatandaştan, kurumdan, şirketten dolaylı veya dolaysız yolla belirli bir payı almasıdır.
Devlet ülkemizdeki iç ve dış güvenliği sağlamak; Savunma Amaçlı Görevlerini yapmak, Eğitim, Sağlık, Sosyal Güvenlik, Adalet, Ulaşım; Enerji; Belediye Hizmetlerini yürütmek, Ülkemizin gelişmesi, Kalkınması ve her çeşit altyapı ve üst yapı hizmetlerini yapmak için vergi toplar. Vergiler: dolaylı ve dolaysız vergi olarak ikiye ayrılır. Vergi vermek, devlet ekonomisinin istikrarını sağlar; büyümeyi ve kalkınmayı hedefler. Günümüzde vergi vermek mükellef olan herkesin yasal sorumluluğudur. Vergi vermemek; ceza gerektirir.
Vergiler iki çeşit olarak ayrılır. Bunlar dolaylı ve dolaysız vergilerdir. Genel fiyat seviyesini etkilemesi açısından; Genel fiyat seviyesini doğrudan etkileyen vergiler; dolaylı; genel fiyat düzeyini doğrudan etkilemeyen vergiler dolaysız vergilerdir. Vergi çeşitlerine gelince;
Gelir üzerinden alınan vergiler: a) Gelir Vergisi b) Kurumlar Vergisi; Servet üzerinden alınan vergiler: a) Emlak Vergisi b)Motorlu Taşıtlar Vergisi c) Veraset ve İntikal Vergisi; Harcamalar üzerinden alınan vergiler: a)KDV b) ÖTV c) Gümrük Vergisi d) Harçlar e) Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi f) Damga Vergisi g) Özel iletişim Vergisi.
Millet olarak; olgun bir vergi verme bilincine ulaşmamız istenen; bir davranıştır. Daha güzel, daha mutlu bir Türkiye Cumhuriyeti hepimizin ortak beklentisidir.