2020 dünya çocuk günü için UNICEF Türkiye çocuklara "yaşamak istediğin dünyayı çiz diye" bir çağrı yaptı. Dünyayı değiştirmek istiyor musun? Öyleyse bize katıl! Her çocuk için daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir geleceği birlikte hayal edelim dedi ve seslendi onlara: Çizim yapmayı seven biri misin? Dünyayı değiştirmek istiyor musun? Öyleyse bize katıl! Her çocuk için, daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir geleceği birlikte hayal edebiliriz.
Bu gibi zamanlarda geleceğin konusunda endişe duyman ve kararsızlık yaşaman oldukça normal. Haydi sen de 20 Kasım Dünya Çocuk Günü'nü kutlamak için başlattığımız girişimimize katıl ve COVID-19 sonrasında yaşamak istediğin dünyayı çiz!
Çocuklara ayrıca hayal edebilecekleri örnekler verildi:
Bunun için aşağıdaki örnekleri hayal edebilirsin:
* Daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir dünya
*İyi ve sağlıklı hissedebildiğin/düşünebildiğin bir gelecek
*Gelecekteki eğitimi hayal et
*Hiçbir ayrımcılığın olmadığı bir gelecek
ÇOCUKLARIN HAYALLERİ
Bakın çocuklar hayalleri için ne demişler;
Büşra: Çocukların özgürce her istediğini yapabildiği, bulutların pamuk şeker olduğu, Satürn'ün halkasına salıncak kurulabilen bir dünyayı anlattım.
Gamze: Gelecek nesiller için evimize iyi bakıyorum ve onların kalbine dokunabilmek adına, çocuk kitapları çiziyorum.
Tuğçe: Daha iyi bir gelecek için, el ele verelim.
Abdulhadi: Sevgili Dünya, Dünya Çocuk Günü'nde tüm dünya çocuklarına hayır ve mutluluk diliyoruz. Tüm dünya sevgi ve barış içinde yaşasın.
Gürfan: Bu resimdeki gibi savaş olmayan bir dünyada, doğa içinde yaşamak istiyorum.
Asma: Çocuklara korona gibi hastalıkların ve savaşların olmadığı bir hayat diliyorum. Çocuklar hastalıklardan ve savaşlardan korkmadan sokağa çıkıp oynayabilsin istiyorum. Dilerim böyle bir dünya yaratabiliriz.
Ali: Tüm dünya barışa kavuşsun, hep iyilik olsun.
Ayea: Dünyada tüm doğaya ve insanlara en çok lazım olan renkler olarak mavi ve yeşili düşündüm. Yeşil renginin huzur verdiğine inanıyorum, yeşili her zaman korumalıyız, çevremize özen gösterip, denizleri kirletmemeliyiz ki; her zaman mavi kalsın denizler. O zaman dünya daha yaşanılır bir yer olur ve virüsler de çoğalmaz. Koronasız güzel günlere.
Ela: Fabrikaların saldığı gazlar doğayı ve içindekileri öldürüyor. Tatlı su kaynakları ileride yetmemeye başlayacak. Kutuplar erirse oradaki kutupta yaşayan hayvanlar ölür. Doğayı ve yeşili korumamız gerekiyor.
Eymen: Gelecek hayalim aynı resimdeki gibi; Doğada bir müzik okulu. Hayvanlar ve ağaçlar iç içe ve açık hava konseri var. Köprü piyano şeklinde inşa edilmiş, insanlar geçerken nota sesleri çıkıyor. Ben piyano çalarken, kuşlar müziğin ritmine uyuyor havada dans ediyor.
Hasan: Din, dil ve ırk fark etmez. İnsan insandır.
Raman: Yeşil doğa çok güzel, insanlar doğa ile iç içe hayat yaşamalıdır. Çocuklar her zaman hem eğlensin hem de mutlu olsunlar diye okula gidemeyen çocuklara yardım etmek ve onlara mutluluk dağıtmak istiyorum. Çünkü çoğu çocuk okula gidemediği için okuma yazma bilmiyor. Onlar için ben bir şeyler yapmalıyım.
Rozalinda: Doğayı, temiz havayı çok seviyorum. Yeşil bir dünyayı düşünmek bana güzel enerji veriyor. Bu yüzden çevremi temiz tutmaya özen gösteriyorum.
Demek ki çocuklar; özgürlük, kitap, el ele vermek, sevgi ve barış, hastalıkların ve savaşın olmadığı bir dünya, yeşil ve mavi temiz bir çevre, hayvanları korumak ve okula gidebilmek istiyorlar. Çocukların hayallerinde silah, kavga, kin ve nefret, ayırımcılık, para kazanma, mülk edinme yok.
GERÇEĞİN ACI YÜZÜ
Çocukların hayal ettikleri dünya güzel ama gerçekler yüzümüzü güldürmüyor. Çocuklar da acı çekiyorlar. Kimisi yeteri kadar beslenemiyor, sağlıklı bir konut ve temiz bir çevre içinde yaşayamıyor, kimisi okula gidemiyor, kimisi anne ve babasıyla, kimisi arkadaşlarıyla beraber olamıyor, sokaklarda oynayamıyor, küçük yaşta evlendiriliyor, küçük yaşta emekleri sömürülüyor, kimisi savaş ve terör kurbanı, kimisi taciz ve tecavüz!
Adalet Bakanlığı'nın yayımladığı 2019 yılına ait adli istatistiklere göre geçen yıl Türkiye'de "cinsel dokunulmazlığa karşı suç" kapsamında 49 bin 57 dava açılmış. 2012-2019 arasında çocuğun cinsel istismarı davalarındaki artış oranı yüzde 29. Yani 2012'de suç sayısı 17 bin 589'du. 2019'da bu sayı 22 bin 689'a çıktı.
Çocuklar da kadınlar gibi en çok en güvendikleri en yakındaki kişiler tarafından şiddet görüyor, taciz ve tecavüz ediliyor ve kız çocukları aileleri tarafından erken evlendiriyorlar. Bazı yatılı okullar ve kurslarda da hatta ana okullarında bile çocuklar emanet edildikleri sözde bazı eğitim görevlilerinin şiddetine, tacizine, tecavüzüne uğruyor.
Konunun önemi nedeniyle farkındalık artırılmalı çocuklara evde okullarda "bedenime dokunma" kavramı öğretilmeli ve seslerini duyuracak olanaklar yaratılmalıdır.
Çocuklarla velayet hakkına sahip olmayan ebeveynin görüşmesinin icra yoluyla olması ve çocukların mal statüsünde işlem görmesi ayıplarımızdan biridir. Bu konuda bir an önce sağlıklı bir çözüm sağlanmalıdır.
Çocuklar mal değil candır ve korunmaya gereksinmeleri tartışılamaz.
İçime sine sine dünya çocuk günü kutlu olsun demek isterdim.