Devlet Bütçesi yapılırken yatırımlarda mutlaka dengeli bir dağılım sağlamalıyız. Örneğin çok büyük bir yatırımın bir ile yaptığınızda; diğer iller ve bölgelere bütçe ödenekleri azalacağı veya o yıl, yıllar için olamayacağı göz önüne alındığında; iller ve bölgeler arası ekonomik dengesizlikler artacak; işsizlik çoğalacak; bunun sonucu iş olan, il veya bölgelere göç başlıyacaktır. Buna karşılık yeterli altyapı yatırımı alamıyan iller veya bölgelerden; iş olabilen il veya bölgelere göç başlıyacak; sonucunda altyapı veya iş yaratacak yatırım alamıyan il veya bölgeler zaman içinde nüfus azalacak; ve alan boşalacaktır. Bunun çok tehlikeli sonuçları olabilir.
O nedenle gerek iş yaratacak sanayii tesisleri; tarımsal üretimi gerçekleştirecek ve artıracak işler; mühendislik ve mütayidlik işleri; turizm işleri yaratacak işletmeler; Devletin veya Belediyelerin tüm altyapı işleri mutlak dengeli dağıtılmalı; ve her il veya bölgenin özellikle altyapıları en iyi seviyeye gelecek şekilde programlanmalı ve çözülmelidir.
Özellikle iş yaratacak sanayii tesisleri; ticari tesisler; tarımsal üretimi gerçekleştirecek ve artıracak işler; turizm işletmeleri tesisleri teşviklerinden özellikle gelir düzeyi ile; Tuik tarafından Türkiye’de daha az gelire sahip; il ve bölgelere teşviklerin daha yeterli olarak verilmesi; devlet kuruluşlarının altyapı yatırımlarını programlarken; altyapısı zayıf illere; daha çok ödenek programlaması yaparak dengeli duruma getirilebilir.
Tüm bu dengeli dağılım; nüfusun kendi ili ve bölgesinde kalmasına; kolaylıkla teşvikler nedeniyle işletmeler kurabilmesine; işsizliğin önlenmesine yol açacaktır. Özellikle her ilde ve bölgede; kurulacak üstün bir altyapı; yaşamı kolaylaştıracak; ve insanları bulundukları ilde veya bölgede sorunlarını daha kolay çözer duruma getirecektir.