İnsanlar merak ediyor, stadyum güvenliklerini kim yada kimler yapıyor diye. Kısaca özetleyelim.
Ordusporun iç saha müsabakalarını oynadığı 19 eylül stadyumun da güvenliği özel güvenlikler tarafından gerçekleşmektedir. Saha içinde ve turnikelerde özel güvenlik, saha dışında ise güvenliği emniyet güçleri sağlıyor. Akla hemen şu sorular gelebilir, geçen yıl ve bu sezon Trabzonspor’lu seyirciler patlayıcı maddeleri tribünlere nasıl sokuyor. Trabzon müsabakasından sonra Orduspor taraftarlarından biri bize soruyor; bizi donumuza kadar arıyorsunuz, Trabzonspor taraftarlarını neden aramıyorsunuz diye. Yanıt olarak kardeşim onları da arıyoruz, onlardan korkmuyoruz ya, sizi nasıl arıyorsak onları da           kontrollü bir şekilde              tribünlere alıyoruz.
         O zaman nasıl giriyor.
Misafir takım seyircileri geliş istikametine göre polis noktaları yani kontrol noktalarında durduruluyor. İnce bir aramadan geçiriliyor. Daha sonra bu seyirciler kontrollü bir şekilde emniyet güçleri tarafından 19 eylül stadyumuna getiriliyorlar. 19 eylül stadyumunda ise yine polislerimizin nezaretinde özel güvenlik görevlilerince elle aranarak tribünlere sokuluyor. Zaman zaman yoğunluktan bazen de misafir takım seyircilerinin 19 eylül stadyumuna geç intikal etmesinden dolayı hızlı ve seri bir şekilde içeri alınmalarından ötürü bazı noktalar gözden kaçıyor olabilir. İçeriye 6222 sayılı kanuna göre kesici, ezici, yaralayıcı, patlayıcı, parlayıcı malzemelerin sokulması yasak. Bunları sokanlara para cezası ve tekrarında hapis cezası veriliyor. Bu aparatları sokmak isteyen misafir kulüp seyircileri bu tür aparatları makatına, donunun içerisine ve vücudunda ayrıntılı yerlere sokmuş oluyor. Gelen seyirciye elle kontrol edilse de donunun içine bakma şansı ne yazık ki yok. Çok şüphelendiğinde ayrıntılı arama yapabilirsiniz. Ne yazık ki 19 eylül stadyumunda fiziki şartlardan dolayı ayrıntılı arama yapacağınız oda da mevcut değildir. Turnike girişindeki tuvaletlerde arama yapmak sakıncalıdır ve insan haklarına aykırıdır. 
Özel güvenlik görevlileri aramalarını polis nezaretinde yapar dedik. Görevli memurlar, görev esnasında özel güvenlik görevlilerini denetler ve aramalarını doğru yapması için nezaret ederler. Bazen de seyirci içeri alındıktan sonra biletsiz gelen rakip takımın seyircileri içeri alınmadıkları için patlayıcı maddeleri 19 eylül stadyumu tribününe fırlatarak atarlar. Bu aramalarda topu özel güvenliğe atmak, özel güvenlik işini yapmadı demek kimseye bir fayda sağlamaz. Aynı şekilde topu emniyet güçlerine atmak, emniyet güçleri işini yapamadı demek kimseye bir fayda getirmez. Çünkü özel güvenlik görevlileri ve polisler koordineli çalışmaktadır. Müstakil çalışamazlar.
Müsabakanın güvenliğini sağlayacak özel güvenlik miktarını il güvenlik kurulları belirlemektedir. 19 eylül stadyumu mevkii olarak şehir merkezinde kaldığından ve kalıcı bariyerlerin eksik olmasından dolayı güvenlik içermemektedir.
Gelen seyirci birinci ve ikinci güvenlik bariyerlerini çok çabuk aşabiliyor ve turnikelerle karşı karşıya kalabiliyorlar. Turnike etrafında da yoğunluk yaparak görevlileri baskı altına almaktadırlar.
Özel güvenlik görevlileri genel kolluk ile birlikte görev yapmak üzere yeterli güvenlik sayısı ile müsabaka öncesinden ve müsabakanın tamamlanıp seyirci ve sporcuların tahliyesine kadar geçecek dönem içerisinde müsabakanın yapılacağı yerde bulunarak spor alanının iç güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler. Bu görevi ifa derken yetkilerini 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanunda belirtilen 7.maddeden alırlar. 
Özel güvenlik görevlileri müsabakanın yapıldığı spor alanında genel kolluk görevlileri ile birlikte müsabaka güvenlik amirinin emir ve denetimine girer.
      Pazartesi müsabakalarında kaliteli ve tecrübeli özel güvenlik görevlileri bulmak zordur. Çünkü iş deneyimi olan, tecrübeli olan özel güvenlik görevlileri hafta içi müsabakalarında kurum ve kuruluşlarda görev ifa ettikleri için gelememektedirler. Bu kere dışarıdaki personel göreve çağrılmaktadır. Doğal olarak bu durum da sıkıntı yaratmaktadır. Ancak Orduspor-Trabzonspor müsabakasında emniyet güçlerimizin ve özel güvenlik görevlilerinin yapmış olduğu çalışmaları ben başarılı bulmaktayım. Farkında mısınız özel güvenlik gazeteciyi eleştirir. Gazeteci nasıl soktular içeri diye özel güvenliği eleştirir, bir başkası başka görevlileri eleştirir. Hani derler ya akıl veren çok da para veren yoktur diye, herkes kendi önüne baksın işini yapsın.

İnsanlar merak ediyor, stadyum güvenliklerini kim yada kimler yapıyor diye. Kısaca özetleyelim. Ordusporun iç saha müsabakalarını oynadığı 19 eylül stadyumun da güvenliği özel güvenlikler tarafından gerçekleşmektedir. Saha içinde ve turnikelerde özel güvenlik, saha dışında ise güvenliği emniyet güçleri sağlıyor. Akla hemen şu sorular gelebilir, geçen yıl ve bu sezon Trabzonspor’lu seyirciler patlayıcı maddeleri tribünlere nasıl sokuyor. Trabzon müsabakasından sonra Orduspor taraftarlarından biri bize soruyor; bizi donumuza kadar arıyorsunuz, Trabzonspor taraftarlarını neden aramıyorsunuz diye. Yanıt olarak kardeşim onları da arıyoruz, onlardan korkmuyoruz ya, sizi nasıl arıyorsak onları da  kontrollü bir şekilde  tribünlere alıyoruz.         

O zaman nasıl giriyor. Misafir takım seyircileri geliş istikametine göre polis noktaları yani kontrol noktalarında durduruluyor. İnce bir aramadan geçiriliyor. Daha sonra bu seyirciler kontrollü bir şekilde emniyet güçleri tarafından 19 eylül stadyumuna getiriliyorlar. 19 eylül stadyumunda ise yine polislerimizin nezaretinde özel güvenlik görevlilerince elle aranarak tribünlere sokuluyor. Zaman zaman yoğunluktan bazen de misafir takım seyircilerinin 19 eylül stadyumuna geç intikal etmesinden dolayı hızlı ve seri bir şekilde içeri alınmalarından ötürü bazı noktalar gözden kaçıyor olabilir. İçeriye 6222 sayılı kanuna göre kesici, ezici, yaralayıcı, patlayıcı, parlayıcı malzemelerin sokulması yasak. Bunları sokanlara para cezası ve tekrarında hapis cezası veriliyor. Bu aparatları sokmak isteyen misafir kulüp seyircileri bu tür aparatları makatına, donunun içerisine ve vücudunda ayrıntılı yerlere sokmuş oluyor. Gelen seyirciye elle kontrol edilse de donunun içine bakma şansı ne yazık ki yok. Çok şüphelendiğinde ayrıntılı arama yapabilirsiniz. Ne yazık ki 19 eylül stadyumunda fiziki şartlardan dolayı ayrıntılı arama yapacağınız oda da mevcut değildir. Turnike girişindeki tuvaletlerde arama yapmak sakıncalıdır ve insan haklarına aykırıdır.  Özel güvenlik görevlileri aramalarını polis nezaretinde yapar dedik. Görevli memurlar, görev esnasında özel güvenlik görevlilerini denetler ve aramalarını doğru yapması için nezaret ederler. Bazen de seyirci içeri alındıktan sonra biletsiz gelen rakip takımın seyircileri içeri alınmadıkları için patlayıcı maddeleri 19 eylül stadyumu tribününe fırlatarak atarlar. Bu aramalarda topu özel güvenliğe atmak, özel güvenlik işini yapmadı demek kimseye bir fayda sağlamaz. Aynı şekilde topu emniyet güçlerine atmak, emniyet güçleri işini yapamadı demek kimseye bir fayda getirmez. Çünkü özel güvenlik görevlileri ve polisler koordineli çalışmaktadır. Müstakil çalışamazlar. Müsabakanın güvenliğini sağlayacak özel güvenlik miktarını il güvenlik kurulları belirlemektedir.

 19 eylül stadyumu mevkii olarak şehir merkezinde kaldığından ve kalıcı bariyerlerin eksik olmasından dolayı güvenlik içermemektedir. Gelen seyirci birinci ve ikinci güvenlik bariyerlerini çok çabuk aşabiliyor ve turnikelerle karşı karşıya kalabiliyorlar. Turnike etrafında da yoğunluk yaparak görevlileri baskı altına almaktadırlar. Özel güvenlik görevlileri genel kolluk ile birlikte görev yapmak üzere yeterli güvenlik sayısı ile müsabaka öncesinden ve müsabakanın tamamlanıp seyirci ve sporcuların tahliyesine kadar geçecek dönem içerisinde müsabakanın yapılacağı yerde bulunarak spor alanının iç güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler. Bu görevi ifa derken yetkilerini 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanunda belirtilen 7.maddeden alırlar. Özel güvenlik görevlileri müsabakanın yapıldığı spor alanında genel kolluk görevlileri ile birlikte müsabaka güvenlik amirinin emir ve denetimine girer.     

Pazartesi müsabakalarında kaliteli ve tecrübeli özel güvenlik görevlileri bulmak zordur. Çünkü iş deneyimi olan, tecrübeli olan özel güvenlik görevlileri hafta içi müsabakalarında kurum ve kuruluşlarda görev ifa ettikleri için gelememektedirler. Bu kere dışarıdaki personel göreve çağrılmaktadır. Doğal olarak bu durum da sıkıntı yaratmaktadır. Ancak Orduspor-Trabzonspor müsabakasında emniyet güçlerimizin ve özel güvenlik görevlilerinin yapmış olduğu çalışmaları ben başarılı bulmaktayım. Farkında mısınız özel güvenlik gazeteciyi eleştirir. Gazeteci nasıl soktular içeri diye özel güvenliği eleştirir, bir başkası başka görevlileri eleştirir. Hani derler ya akıl veren çok da para veren yoktur diye, herkes kendi önüne baksın işini yapsın.