Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen dersbaşı yaptı. İlköğretimde teneffüs süreleri 10 dakikadan 15 dakikaya çıkarıldı. Yine ilkokula başlama; bu sene 69 ayını dolduranlar isteğe bağlı ilkokula başlayabilecek. Bu yıl iki ara tatil verilecek; bu tatillerin ilki 18 kasımdan 24 kasıma kadar; ikinci ara tatil ise 6 nisanda başlayıp 12 nisan 2020 ye kadar devam edecek. Yarıyıl tatili ise 20 ocaktan 1 şubata kadar devam edecek. 2019 - 2020 Eğitim ve Öğretim Yılı 19 haziranda sona erecek. Yaz tatili 11 hafta olacak. (77 gün ) Destekleme ve yetiştirme kurslarına öğrenci başvuruları 19 – 23 eylül 2019 da başladı. Kurslar ücretsiz düzenleniyor. Bu öğretim yılında kurslar 30 eylülde başlayıp 7 haziran 2020 de sona erecek.
Milli Eğitim Bakanlığı tüm sınıflarda tekli öğretime geçme gayretinde; kanımca bu Türkiye’nin şartlarına da çok uygun geliyor. Özellikle taşımalı eğitim uygulaması içinde olan okullar sabah derse çok erken başlamayacak; ders bitim saatleri de öğleden sonra çok uygun zamanda olacaktır. Böylece taşımalı eğitim uygulaması içinde olan öğrencileri taşıyan araçlar; özellikle kış aylarında buz tutabilen yerlerde; çok erken hareket etme durumunda olmayacakları için; aracın kayma tehlikesine karşı önlemini alacak; ayrıca yolun bağlı olduğu kurumca; tuzlama; ve diğer tedbirleri alabilecek zamana sahip olacaklarından sorun en aza inecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tekli öğretime geçmek için yeterli sayıda okul ve derslik inşaatını yapmalıdır.
İlkokul ve ortaokullarda seçmeli dersler sunulurken mutlaka öğrenci istek ve taleplerine göre şekillenmelidir. Öğrencinin kuvvetli olduğu bir alanda seçmeli dersi ona vermek yerine bilimsel anlamda; ileriki öğrenim yaşamında ve sonrasında ona çok faydası olacak seçmeli dersleri vermeliyiz.
Orta öğretimde de öğrenci aldığı puana; ve kendi isteği doğrultusunda okula gidebilmeli; Belirli kontenjanı yeterli olan meslek liselerine çok fazla öğrenciyi yönlendirme; fayda yerine zarar getirir. Eğitimde mutlak bilimsel ereklere göre kitaplar; yeni bilgiler, yeni deney ve gözlemler, çözümlerle dolu olmalıdır. Öğrenciye çok faydası olmayacak konular, veya bilgilerin yerine; öğrenciyi besleyecek, doyuracak, ve bilimsel ereklere ulaşacak nitelikte olması son derece yararlı olacaktır.
Özellikle orta öğretimde gelecekte Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı teknik personeli, araştırmacıları, bilim adamlarının yetişeceği fen liselerini; nitelikli Anadolu ve Anadolu Teknik Liselerini fevkalade önemsemeli ve ona göre yönlendirmeliyiz.
Özellikle orta öğretimde mesleki teknik eğitime çok önem vermeliyiz ve nitelikli yetişen öğrencilere de yüksek öğretime yönlendirmeliyiz. Türkiye’de haziran 2019 da işsizlik rakamları % 13 oldu. (TUİK ) 15 ve üstü yaşlarda işsiz sayısı 4 milyon 253 bin kişi oldu. Bu dönemde işsiz sayısı da 938 bin arttı.
Özellikle çeşitli nedenlerle zayıf ve yetersiz olan öğrenciler için destekleme ve yetiştirme kursları açılması; ve bunların ücretsiz oluşu öğrenci başarısını artıracak; çok nitelikli ve güzel bir uygulamadır.
Okuma yaşında olan öğrenciler; mutlaka örgün eğitim içinde kalmalı; ve uygulamanın içinde yaşayarak devam ettirmelidir. Ancak okuma yaşını geçmiş öğrenciler açık liseye geçebilmelidir.
Özellikle yabancı dil eğitimine çok önem verilmeli ve çeşitli meslek dallarında yüksek öğrenim gören öğrenciler; mesleklerini yabancı dille yapabilecek; durumda olabilmeliler.