2024 ün ilk çeyreğinde Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı; 2023 aynı dönemine göre % 16,7 artarak 9 milyon 68 bin kişi oldu. İlk üç aylık dönemde en çok ziyaretçi Almanya’dan geldi. 2024 ün 3 aylık döneminde elde edilen turizm geliri 8,8 milyar dolar olarak açıklandı.

      Turizm yorumcularının görüşü; turizm işletmelerinin karlılıklarının iç piyasa şartları nedeniyle  gelişmeyecek; yerinde sayacak şeklindedir; son dönemde Türkiye enflasyon nedeni ile oluşan fiyatlar ile pahalı bir Ülke konumuna geldiğini söyleyebiliriz.

      Türkiye’nin bu yılki turizm hedefi 60 milyon turist ve 60 milyon dolarlık turizm geliri; hedefi tutabilir. Turizm emek yoğun çalışan bir sektör; bu yönüyle işsizliğe de önemli boyutta çözüm getirebiliyor.

       Turizm bacasız sanayidir. Fevkalade önemli girdiler sağlıyor ve sağlıyabilir. Ülkemizi ziyaret eden turistler aynı zamanda tarımsal ürünlerin pazarlanmasını sağlıyorlar. Çünkü  yerli tarım ürünlerini gastronomi anlamında tüketerek; tarım ürünlerinin satılmasını; ve tarımın desteklenmesini sağlıyorlar. Diğer yandan her çeşit tekstil ürününün yerinde tüketimini sağlıyarak; tekstil sektörünü destekliyorlar. Yine ulaştırma sektörünü (Havayolu taşımacılığı, Deniz taşımacılığı, Karayolu taşımacılığı, Demiryolu taşımacılığı gibi). Diğer bir alan tüm sanayii sektörü destekleniyor.

        Ülkemiz için turizm sektörü; turizm girdisi sağlama anlamında son derece önemlidir. Döviz sorununu çözen büyük ekonomik etkenlerden biridir.