Yaşadığımız 2024 yılı fındık sezonunda da; 2023 te kısmen etkili olan; kokarca kurdu zararlısı 2024 te daha etkin şekilde fındık ürününe özellikle sahilde büyük zarar verdi. O kadar ki 2 kere hatta 3 kere ilaçlama yapılan bahçelerde bile belirli bir zayiyat yine yaptı.  Şu anda bölgemizde üst rakımlı bölgelerdeki bahçelerde henüz etkili olamadı. Buralardaki fındık bahçelerindeki üretim eskisi gibi güzel; ve ihraç ürüne çok uygun.

    Peki bu zararlıya karşı nasıl mücadele edeceğiz. Mutlaka tüm fındık bahçeleri; bu böceğin larva bırakacağı zamandan önce etkili bir şekilde; fındık kurdu etkili ilacı dahil ilaçlanmalı;  peşinden 20 gün arayla ikinci ve üçüncü ilaçlamada yapılmalı. İlk ilaçlama yapılırken; bahçe olmıyan alanlar (arsa, boş ekilmemiş alan,  spor tesisleri alanı ve çevresi, yeşil alanlar, ormanlık alanlar,  ağaçlık alanlar (o İlçenin sınırları içindeki Belediyelerce ve İlçe Tarım Müdürlüğünün işbirliğinde; ve kontrolünde tamamı ilaçlanmalı); bu çok zararlı canlı; anında ilaçla yok edilmesi; aksi halde bugünkü gibi olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

    Bu çok zararlı böcek bir ürün bitince; diğer ürünlere yöneliyor (yönelecek) sebze, meyve, tarla ürünü; hangisi olursa olsun çok büyük zarar verecektir. Sayısı ne kadar artarsa; vereceği zarar o kadar artacaktır. Tarım Bakanlığı’nın (Altınordu Tarım Müdürlüğü) bölgemizde mevcut bir çalışması vardır. Bahçelerde (evlere yakın) bidon tertibatlı (zararlıyı kokusu ile kendine çeken; ve yok eden). Bu sistem eğer başarılı olursa çoklu yerleştirme yoluyla; sorunu bir yönüyle çözülebileceğini; fakat zamanı geldiğinde mutlaka etkin ilaçlama yönteminin devam etmesi gerektiğini biliyorum.

    Bu kokarca zararlısının; sıcaklığın 17 derece  altına  düştüğü zaman; evlerde, samanlıklarda, tarım için gerekli yardımcı binalarda, eski evlerde, ahırlarda kışı geçirdikleri (kış süresince 17 derecenin altında yaşam belirtileri göstermiyorlar; uykuda gibiler) sıcaklık 17 derecenin üstüne çıktığında harekete geçerek; nisan sonlarında veya mayıs içinde larvalarını bırakıyorlar. Bir taneden 180 tane üreyebiliyor. Bu yönüyle çok tehlikeliler; çünkü yaklaşık 301 çeşit ürüne zarar verebiliyor. Bu yüzden şu anda yurt genelinde; (görülen bölgelerde) hasadına daha zaman olan ekili, dikili tarım alanlarında ilaçlama yapılıyor.