Son günlerde yeni gelen zamlarla İlimiz Ordu’da  motorinin litre fiyatı  45,52 tl; benzinin fiyatları da yeni gelen zamla 42,39 tl; otogaz 20,89 tl oldu. Rafinerilerin illere olan uzaklığına göre; o illerdeki fiyatlar belirleniyor.

      Mevcut duruma göre tükettiğimiz petrolün yalnızca % 8 ini üretebiliyoruz; yeni kaynakların katılımı ile bu rakam; şimdilerde % 10 civarında. Kullandığımız petrolün % 90 ını ithal kaynaklardan karşılıyoruz; bu tamamen döviz çıktısıyla mümkün; eğer  OPEC gibi kuruluşların dünya genelinde üretimi kısma  uygulaması yapması durumunda; fiyatlar dünya borsalarında artabiliyor; haliyle bu takdirde ithal ettiğimiz petrole çok daha fazla döviz ödemek zorunda kalıyoruz.  Bu yüzden akaryakıt fiyatları; döviz fiyatı; yükseldikçe aldığı ötv ve kdv ile birlikte fiyatı hayli yüksek oranlara çıkıyor. Akaryakıt fiyatı artınca karayolu taşımacılığında nakliyeler ve tarımda kullanılan tarım araçlarının tüketimi; akaryakıt fiyatı yönünden maliyeti hayli yükseltiyor. Bunun sonucunda; akaryakıt fiyatlarındaki aşırı artış enflasyonu direkt körüklüyor. Enflasyon yükselişinin önemli bir nedeni olarak ortaya çıkıyor.

       Akaryakıt tüketimini en aza indirmemiz gerekiyor. Bunun için özellikle metropol nüfusu  150 bini geçen İl ve İlçelerde olabildiğince; süratle raylı sisteme geçmemizde çok büyük fayda var.  Özellikle büyük şehirlerde 100 km sürate göre düzenlenmiş;  metro, tren ve tramvay gibi sistemlerin devreye girmesi; petrol tüketimini geleceğe yönelik artırmadığı gibi normalde tutabilecektir. Raylı sistem şehir içlerinde de; toplu taşımayı en iyi uygulatan sistemdir. Çoğunlukla yasal limitlere uygun; seri ulaşımı  sağlıyan sistem kurulumu; akaryakıt tüketimini en aza düşürecek; işleri gereği özel araç kullanımını da en aza indirecek; böylece petrol tüketimi çok daha aza inecektir.