Muhteremler; Bugünkü sohbetime Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in şu hadisiyle başlamak istiyorum: “Bir genç, bir ihtiyara (ebeveynlerine ) hürmet ederse, Allah da ona yaşlılığında hürmet edecek birisini hazırlar.”
Bir kişi kendisinin büyüklüğü ve bugünlere gelmesine sebep olan ebeveynleri olan Anne babasını ihmal ederse, o kişinin akibetleri gerçekten çok vahimdir.
Annenin babanın yaşlılığında yanında olamadıysan, onların bir derdine derman olamadıysan. Kendini düşünüp, anne babayı terkedip başka yerlere gittiysen cenazesine de gelme,defininde de bulunma kardeşim.
Annene babanın morga attırıp bekletmen içinde hakkın yoktur. Sana kimse o terkettiğin ananın babanın cenazesine geldin diye ödülde vermeyecekler.
Yüce Allah hey kul’um; Zor zamanında yanında olmadığın annen baban için,cenazesinde bulunduğun için sana şu kadar sevap vereceğim diye Kur’an‘da bir ibaremi gördündemi cenazeye geldin.
Sağlığında onları terkedip yanında olmadığın anne babanın cenazesinde bulunmanın kime ne faydası olacaktırtır.
Gelme kardeşim, neden rahatını bozuyorsun ki!
Peygamber (s.a.s.) “Allah'ın rızası, anne babanın rızasında, gazabı da anne babanın gazabındadır.” buyurmuştur. Yüce Allah ise Kur'an-ı Kerim'de “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme!
Anne baba rızası almayan evlat cennet yüzü göremezler. anne babanın duası peygamber duası ile eşdeğerdir.
Allah'a itaatten hemen sonra, anne babaya iyilikte bulunma emredilmektedir
Yüce Allah (cc) Kur'an-ı Kerimde şöyle buyuruyor: “Rabb'in, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, ana-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara 'of ' bile deme; onlar azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.
Değerli dostlarım : Dinen evlat anne babaya bakmak zorunda mıdır?
İbrahim'in (a.s.) milletindeniz; yaşlı anne babaya bakmayı Allah yolunda cihattan daha faziletli gören (Buhari, Cihad, 1; Müsned, XI/102) Hz. Muhammed'in (s.a.s.) ümmetindeniz. Bu itibarla herhangi bir konuda haksız olsalar bile evladın anne babasına küsmeye, onlarla irtibatını koparmaya hakkı yoktur.
Her ne olursa olsun, Sebebi ne olursa olsun, Anne babaya saygısızlık yapmak günah mıdır?
“Ana babaya itaatsizlik” Allah Teâlâ'nın haram kıldığı üç şeyden biridir. Sözle veya davranışla ana veya babayı üzmek, gönüllerini kırmak dinimizde büyük günahlardan biri sayılmıştır.
Anne babaya hurmet etmenin önemi nedir diyenlere vevap verecek olursak!
Çünkü İnsanın bu dünyaya gelmesine vesile olan anne-babası, onun büyüyüp yetişmesi ve ilk eğitimini alarak şahsiyet kazanması için yıllarca emek verir. Bu yüzden yüce dinimiz, insana anne-babasıyla iyi geçinmeyi, onların hatırını saymayı ve haklarını korumayı emreder.
Allah’ın emrettiği ve farz kıldığı ibadetlerin Yanında ana babaya itaat etmekte farz’mıdır?
Anne babaya itaat etmek ve iyi yapılan ibadetler gibi farz mıdır?
Bu konudaki âyetlerden ana-babaya iyilik ve ihsanda bulunmanın farz olduğu anlaşılmaktadır. En'am 151 ayette ise Allah, ana-babaya ihsanı/iyiliği ve itaati terketmenin kötülüğünü beyan için bunu haram kılınanlar arasında zikretti. O halde ana-babaya ihsan/iyilik farzdır,terki ise haramdır.
Konuyla alakalı Allah’ın yüce Kur’an ‘ daki ifadesi şöyledir:”Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine sakın “Öf!” bile deme; [*] onları azarlama; kendilerine güzel sözler söyle! Bu ayette Yüce Allah'a kulluk ile ana babaya iyiliğin peş peşe kullanılması, konunun önemine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.( İsrail -23)
Anne ve babanın bedduası almayın!
Anne ve babanın ettiği bedduanın er ya da geç kabul olacağını söyleyerek kimsenin ailesini üzecek hareket yapmaması gerekir,Anne ve babasını üzen kişilerin ıslah olmasını dua etmek gerekir ve bunun başka bir yolu olanacağı ve anne babanın yaptığı bedduanın da en gerçek kabul olacağı kesindir.
Anne babanın duasını almak gerekir, onların bedduasını alanların ne bu dünyada, ne de ahirette ikisi bir araya gelmez.