2015 bütçesi meclisten onay almak yolunda .Devlet bütçesi tartışmaları içinde hararetle konuşulanların arasında çalışanların hakları geçiştiriliyor.Büyüyen ülke ekonomisi içinde çalışanların payı artırılmıyor.
Ülke nüfusunun %80 işçiler, emekçiler ,iş bulup çalışamayan ,hasta ve sakatlardan oluşuyor.Nüfusun büyük çoğunluğunu çalışanlar oluşturuyor.%20 nüfusu da iş veren ve yönetenler den oluşuyor. Yönetenler %20 içinden seçiliyor.Devlet bütçesinin %80 payını alıyorlar.%80 oluşturan çalışan nüfus devlet yönetiminde yer alamıyor.Devlet bütçesinin %20 payını alabiliyorlar.
Nasıl oluyor da çalışanlar yaşananlara, yapılanlara sesiz kalıyor?Hakkını arayanlara destek vermiyor?Sorularının cevabını bulmaya çalıştım.
Neden mi?
Siyasi yapılanma oluşurken çalışanlara masaya oturma imkanı verilmiyor.Masaya oturmuş bir avuç azınlığın oluşturduğu siyasal yapılanmayı desteklemeleri isteniyor .Ne kadar çok siyasal yapılanma olursa ,o kadarda ayrışıyor, haklarını aramadan uzaklaşıp ,siyasal yapılanmaların haklarını arar duruma dönüşüyorlar. Başka etkenler de buna bağlı olarak yeşerip büyüyor.
Çalışan bütün işçi ve emekçilerin bütünleşerek hak arama mücadelesi olmayınca ,yönetenler istedikleri kadar hak veriyorlar.%80 bütçe payını kullanmayı hak kabul ediyorlar.
Çare mi?
Çalışan bütün işçi ve emekçiler yönetilenler oldukları konusunda fikir birliğin de buluşmanın yollarını bulmalıdırlar.Yönetenlere karşı haklarını arayan siyasi yapılanmaları sorgulayıp ,araştırmalıdırlar.Üretimden gelen güçlerini zaafa uğratan siyasi yapılanmaların içinde yer almayarak ,yaşamalarına imkan tanımamalıdırlar.Mevcut siyasi yapılanmalar çalışanlar adına görevlerini yerine getirmiyorlarsa .Tabanda bütünleşerek yeni bir siyasal yapılanmanın kuruluşunda masanın başına oturarak sorumluluk almalıdırlar.Hak ararken birlikte yürümenin önündeki engelleri yıkıp,bütünlük sağlamalıdırlar..
%20 verilen bütçe payından,%80 pay almak isteyen çalışanlar ,verecekleri mücadele kadar paylarını artıracaklarını unutmamalıdırlar.