Çocuk ve suç.

Özellikle geliri alt sınırda bulunan kalabalık ailelerin çocuklarıaile içerisinde şiddete maruz kalmaktadırlar.

Bu çocukların büyük bir kısmı ailelerince terk edilmekte ve ya sokağaatılmaktadır.Sokak, çocuklara suçu öğretmektedir, tanıtmaktadır.Bu çocuklar için yaşam sokak, mahkeme ve cezaevi demektir.

Devlet çocuk ıslah evlerini yenileyeceğini beyan etse de,Pislik,Taciz,Tecavüz,Tehdit,Çocuk ıslah ve cezaevlerinde var gücü ile devam etmektedir.Uluslararası antlaşmalara imza koyan Türkiye Cumhuriyeti Devletininöğeleri çocuk haklarına ne kadar değer verdikleri zaman zamankarşımıza çıkmaktadır.

Bugün suç makinesi haline dönüşen çocuklar için suçların yoğun olduğuyerlerde karakollar açmakla yetinen devlet, bu çocukların eğitim,eğlence, bilgi ve görgüsünü arttırıcı yerlerin açılmasını görmezliktengelmektedirler.Oysa her türlü sorunun yanıtı eğitim olmalıdır.

Adana ili Pozantı cezaevinde da meydana gelen çocuk tutuklularayapılan cinsel taciz, tecavüz ve işkence olayları Türkiye için utançtablosu oluşturmaktadır.Cezaevlerinde gücü ve cüssesi yerinde olan çocuklar koğuş ağası rolünüoynamakta, istedikleri çocuk tutukluyu yatağına alabilmektedirler.

Bu utanç verici tablodan devlet olarak kurtulmalıyız artık.

Cezaevi çocuklarına psikolojik destek verilmeli, kendilerini ifadeedebilecek, yaşadıklarını atlatabilecek çeşitli aktivitelerkazandırılması gerekir.

Ve özellikle üzerinde durmak gerekir kicezaevi çocuklarının eğitimi asla sekteye uğratılmaması gerekir.

Travma yaratan mekanların travmaya uğrayanların lehine yenidendüzenlemeler gerekmektedir. Suç işleyen çocuklara uygulanacak olancezai yaptırımlarda çocukların her türlü istismardan korunabileceğiortamların sağlanması gerekmektedir.

Çocuk cezaevi ıslah evlerinde cinsel taciz, tecavüz, saldırı,uyuşturucu madde ile karşı karşıya kalan çocuklar psikolojik kişilikbozukluğuna uğramakta, kendi hayatlarını tehlikeye attıkları gibi birbaşkalarına da zarar verebilmektedirler.

Cezaevlerinde kalan çocukların önemli bir kısmı tutuklu bulunmaktadır.Yani cezai hükmü henüz kesinleşmemiştir.19-18 yaş aralığındaki bu çocuklar cezaevlerinde yoğun olarakbulunmakta ve cezaevi şartları bu çocukların gelişimini olumsuzetkilemektedir.

Öyle ki özenti, olumsuz tavırlar, uyuşturucu kullanmaktiplerini bu çocuklar model olarak almaktadırlar.Bir süre önce adalet bakanı Sadullah ERGİN'in de ifade ettiği gibi 18yaşından küçük mahkumlara apart cezaevi sistemi getirilmeli,eğitmenler ve psikologlar ile zaman geçirtilmeli, bu özel mekanlardazaman zaman aileleriyle birlikte olmalıdırlar.

Rehabiliteye ihtiyaçduyan çocuklara devlet sahip çıkmalı, bu çocukların kişiliğine pozitifbir tamir süresi başlatılmalıdır.


GÜNÜN SÖZÜ: GÜNÜMÜZDE CEZAEVLERİ ISLAHTAN ZİYADE SUÇ MAKİNELERİYETİŞTİRMEKTEDİR...