Ülkemizin 10 İlinde 6 şubat gününden itibaren büyüklüğü 7,8 ve 7,6 ; daha sonra Hatay merkezli; büyüklüğü 6,4 ve 5,8 olan yüksek şiddetli depremler yaşadığımız gibi; bunlardan başka yüzlerce irili, ufaklı artçı sarsıntı yaşandı; depremlerden oluşan enkazı halen kaldırma çalışmaları devam ediyor. Şu anda enkazın % 20 lik kısmının kaldırılabildiği; geriye kalan % 80 lik kısmın; halen yerinde olduğu bilgisi var. Mevcut verilere göre; depremde 6807 si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 49589 kişi hayatını kaybetti.
Akabinde deprem bölgesinde oluşan şiddetli yağışın sonucunda; özellikle 2 ilimizde; Adıyaman ve Şanlıurfa’da toplam 18 kişi çamur ve balçıktan oluşan sele kapılarak hayatını kaybetti. Adıyaman’ın Tut İlçesi’nde 2 kişi; Şanlıurfa’da 16 kişi yaşamını yitirdi. Temizlik çalışmaları halen devam ediyor. İçme sularına çamurdan etkilenen kirlilik karıştığından; içme suları geçici olarak şebekeden kesildi. Yazıyı yazdığım günün sabahı; su şebekelerine yeniden su verildi. Bölgede halen Kahramanmaraş ve Antep’in güneyi ve doğusunda çok kuvvetli yağış bekleniyor. Afad yapılması planlanan 105404 konteynerdan; 26938 inin kurulduğunu; deprem bölgesine, toplam, ayrı yerlerde 246 konteyner kent kurulacağını açıkladı. Yağışlar pazartesi günü sona eriyor. Gerek depremde; gerekse selde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet; yaralılara acil sağlıklar dilerim. Bu arada Tubitak araştırmaları içinde görevli; İTÜ, DEÜ, ve Fırat Üniversitesi bilim adamlarından; İTÜ Maden Fakültesi; jeoloji Mühendisliği Dr öğretim üyesi Gülsen Uçarkuş; Tubitak’ın DA fay zonu Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi fay segmentinin; deprem activitesinin; Adıyaman İli, Gölbaşı İlçesi havzası göllerinde; çoklu parametre yöntemleri ile; belirlenmesi projesi kapsamında; Adıyaman Gölbaşı İlçesi’nde yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmede bulundu. Eylül 2022 tarihinde yapılan araştırmada yeri bulunmuş ve haritalanmış; o tarihten yaklaşık 4 ay sonra Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde deprem olduktan sonra fay kırığı bulunup; yeniden incelenmiş; 1513 yılında olan; depremden sonra; yeni fay kırığının aynı yerde olduğu tespit edilmiş; ve yer yer 5 metreye varan yer kaymaları oluştuğu bilim adamlarınca tespit edilmiştir. (Bilgi; Dr Öğretim Üyesi Gülsen Uçarkuş araştırması; kendi beyanı’dır )
Araştırmadan elde edilen sonuca göre fay kırıkları aynı yer ve bölgede eskiden var olduğu şekilde devam ediyor. O halde binalarımızı fay kırığı olan yerlerin; mümkün olan en uzağına; zemini çok kuvvetli olan yere; 4 katı geçmeyecek şekilde çok kaliteli inşaat malzemesi ile yapmalıyız.