Değirmen denildiğinde;öğütme işi akla gelir.Taş denildiğine ise sert bir cisim .
Değirmen taşı denildiğindeyse, öğütülmek için getirilen ürünlerin ezilmesi, kırılması ,bir işlevin yerine getirilmesi demektir.
“Ekilir ekin oluruz,
Öğütülür un oluruz,
Bir ölür bin doğarız,
Bizi öldürmek kurtuluş mu ?”
Bizim kuşak bu tür değirmen öğütülmesiyle yetişti ve öldü.Öldü belki de “nostalji” olur ,gerçek anlamıyla ,sözlerin içerisinde olan “öğütülmek” kelimesinde saklı.Sosyal araştırmacıların ve kendilerine siyaset bilimcisi diyen ahmakların (ben de içerisinde olmalıyım) dillendirdikleri gibi “kayıp nesil” olarak tarihin dehlizlerinde yerlerini aldıkları söylenilir.
Nereden beynime kalmış ise,ya da nereden kalemimin altında bir kağıt parçasına doğaçlama olarak düştü bilemedim,belki de öyle bir sözü ben birden mi düşürdüm onu da anlamış değilim.Bilen var ise;Hakkını yemeyelim ve hakkını yerine geri verelim.
Neyin değil mi..?
“İnsan beyni değirmen taşı gibidir.
Çalıştırılmış olan değirmen boşa döner ise taşını yermiş.Taşların bir birini yememesi için ,taşın üzerinde bulunan delikten ürün akacak ve akan o ürün iki taşın arasına düşerek ,su-elektrik veya rüzgar enerjisiyle ürün işlem görmelidir.İşlem görmeyen yani,taşların arasına düşmeyen ürün olduğundaysa taş kendisini yer ve eskitir. Onun için halk dilinde “boşa dönen değirmen gibi “bir deyim kullanılır.
Bilimsel olarak denilir ve kabul görür.İnsan toplumsal,psikolojik,sosyal ,düşünen bir varlıktır.Öyleyse;insan bu haliyle bir değirmendir ve beyinde ;kendisiyle uğraştıkça, kendisini yemeyecek ,eskitmeyecek demektir.İnsanı bir değirmen olarak düşünür ve beynini de değirmenin taşı gibi gördüğümüzde ve değirmen -taş bir araya gelmesiyle ,ürün ne olmalı acaba..?
Ben işimi bilirim denildiğinde,iş ,boş dönen değirmen ve taşı olduğu gibiyse;o zaman taş kendisini tüketecektir ve bu insan ve stresin kaynağı olmalı.Ürün;Başka insanların sorunları,çevre,kadın,adalet,hak,politika,sosyal ilişkiler,araştırma,sivil toplumsal oluşumlar,gezi,tanıma vb.. görüldüğünde ise;değirmen ve taşın çalışma esasları,işlevi var demektir. Bu duruma sosyal aktivite denildiğinde,toplumları dizayn eden siyasal,toplumsal yapıların işine çomak sokmak olarak görülmekte ,o aşama da ;Değirmen ve taşı farklı bir algıya yönlendiriliyor,adı:Anarşizm,terörizm olur. İşte yöneten -yönetilenlerin arasındaki ayrışmanın kaynağı ;Değirmen ve taş arasındaki ilişkiye benzer.
Siyaset;Yönlendirme sanatıdır ayni zamanda.Kimi yönlendirecek derseniz;Değirmen ve taşı.Ama,Siyaset bir anlamdaysa;Sorunları bilimsel metod ile çözme yeridir derseniz o zamanda; İşlev gören; ekini, enerjisi, taşı olan değirmen demektir. Gerisi sizlere kalmıştır vesselam...