Çok can ve mal kaybına uğradığımız; ve onbir ilimizi etkileyen bir depremi yaşadık; önemli sayıda vatandaşımızı kaybettik. Şurası da bir gerçek ki yurdumuzun; önemli bir bölümü deprem kuşağında; o halde yapacağımız konutlar ve inşaatlar; şiddeti ne olursa olsun; bunları değerlendirmeksizin mutlak depreme dayanıklı; zemini çok sağlıklı ve özellikle deprem kuşağında olan bölgelerde; zemin dahil dört katı geçmeyecek şekilde inşaatlarımızı yapmalıyız.
Bu arada Yurdumuz genelinde; özellikle deprem kuşağında olan bölgelerde; yoğun zemin etüdleri yapılarak; haritalanmalı; konuyla ilgili bilgi verici açıklama raporları da; bu işin içinde olmalıdır. Fay hattı; veya zemini zayıf yer ve bölgeler kesin olarak inşaat yapılmamalı; zemin etüdü sonucunda; çok kuvvetli olan yer ve bölgelere; yerleşim planları taşınmalı; ve etkili depreme dayanıklı nitelikte; kat sayısı dördü geçmeyecek şekilde yapılmalıdır.
Tüm Türkiye genelinde kankasör şantiyeleri denetlenmeli; taş aldıkları dağlık bölgede; yapılan testte kırılacak çakılın; beton yaparken yeterli olup olmadığı raporlanmalı. Yetersiz nitelikteki taş malzeme varsa; o ocağın ruhsatı; o yer için, iptal edilmelidir. Sağlıklı taş malzemenin olduğu yerde; çevre kirliliği yaratmayan ve yerleşim yerlerine uzaklığı en az 5 km olmıyan yerlere kankasör şantiyesi kurulma ruhsatı verilmemelidir. Eğer malzeme büyük dere, çay, ırmaklardan; yatağı temizlenmek maksadına uygun alınıyorsa; ve mutlak kırma ve yıkama tesisleri çok yeterli ise; kırılacak taş malzemenin kalitesi çakıl yapma için yeterliyse; çevre kirliliği yapmayacak yerde ve bölgede kurulu ise ruhsatlandırılmalıdır.
Say taştan kırılıp; yapılan çakıl; zaman içinde topraklaşmaktadır. Depreme veya normal şartlara göre bile çökme (yıkılma ) yapabilmektedir.
Beton şirketleri mutlak denetlenmeli; yetersiz malzeme kullananın; çalışma ruhsatı iptal edilmelidir. Eğer ilgili bölgelerde; beton şirketi eksiği var ise; kaliteli malzeme olan ve çevre kirliliği yaratmayan yer ve bölgelerde kurulmasına teşvik verilmelidir.