06. 02. 2023  pazartesi günü; sabah saat 04:17 ve öğle saat  13:24  olmak üzere; merkez üssü Kahramanmaraş’ın   ilki Pazarcık İlçesi; ikincisi de Elbistan İlçesi  olmak üzere 2 büyük deprem yaşadık.  Sonrasında 5 şiddetinin de  üzerinde;  beş şiddetini birkaç seferi aşan; çok fazla artçı sarsıntı yaşandığı;  deprem kayıtlarını yapan kurumların ifade ettiği gerçektir. Sanıyorum bu sarsıntılar çok azalmakla  birlikte;  bir süre daha çok küçük; lokal düzeyde; uzun aralıklarla devam edecektir.  Depremde 40642 vatandaşımızı kaybettik; hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet; halen yaralı durumda olan ve tedavileri devam eden vatandaşlarımıza acil sağlıklar dilerim.

     Depremden sonra okul öğrencilerini  kendi isteklerini de sorarak; olabildiğince deprem olmıyan; ve önümüzdeki dönemlerde de  risk olmıyan bölgelerdeki yatılı ve pansiyonlu okullara nakli son derece uygun olacaktır. Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer; yaptığı açıklamada önemli sayıda  yatılı okul yurt ve pansiyonlara; deprem bölgesinden gelen öğrencilerin kayıtlanarak yerleştirildiğini; daha önemli sayıda öğrenciyi yerleştirebilecek kapasitelerinin olduğunu açıkladı.  Böylelikle deprem Bölgesi dışındaki şehirlere giden öğrencilerin; önemli boyutta problemi çözülüyor.  Ayrıca geçici süreyle başka ile taşınma ve yerleşme; akrabalarının    yanına kalma gibi  uygun koşulları yaratma; bu sorunu önemli seviyede çözecektir.

     Depremden sonra acil olarak; bulunduğu bölgede kalan ve kalma durumunda olan tüm vatandaşlarımıza; ilk aşamada çadır; sonraki aşamada mutlaka konteynır sağlanması son derece önemlidir. Şu aşamada konteynır kent sağlanan depremzedelerin; çadırlarda  kalanlara da olabildiğince hızlı olarak; konteynır kente yerleştirilmesi;  geçicide olsa sorunu çözme yönünde oldukça önemlidir.  Bu arada uyku tulumlarının da depremzedelere sağlanması birçok yönden yararlı olacaktır.

      Hükümet önümüzdeki mart ayında; yeni deprem konutlarına başlanacağını açıkladı. Deprem Bölgesi çok hassas bir bölge; buradaki fay hatları  kesin bir şekilde belirlenmeli; yeni yapılaşmaların; fay hattına çok uzakta; olabildiğince zemini güçlü; eğer ihtiyaç varsa; zemin güçlendirme projeleri ile gerekli güçlü zemin elde edilerek; ve toplam 4 katı geçmeyecek şekilde ruhsatlandırılmalı.  Fay hattının yoğun olduğu deprem bölgesinde  dört kattan fazla kat  verilmemeli. Deprem Bölgesine ait TBMM ce yasa çıkarılarak; bölgeye ait kat kotası yasal hale getirilmeli; bu konu İlçe Belediyelerinin oluruna bırakılmamalı; İlçe Belediyeleri  (Deprem Bölgesi )  4 kata kadar ruhsatlandırma yapabilmelidir.  Deprem Bölgesi’ne ait önemli yatırımlara tüm tesislerde; deprem izalatörleri kullanma mecburiyeti  getirilmeli. (Hastane, Valilik, Emniyet Müdürlüğü, Okul, Fakülte Binası, Belediye Binası, Vergi Dairesi, Bölge Müdürlüğü v.b.)