Rahmetli ağabeyim her nedense saksıda yetişen çiçeklerle hiç ilgilemez ve doğal olarak yetişen her türlü bitkiyi, çiçeği çok ama çok severdi. Ülkemizin de bu doğal bitkiler açısından çok zengin olduğu hatta özellikle endemik bitkiler yönünden neredeyse Avrupa kıtasındaki endemik bitkiler kadar çeşitliliğe sahip olduğunu bilmekteyiz. Tabi ki bu kadar bitki çeşidimiz olunca bu hazinede gözü olan da çok olmaktadır. Bu da Biyokaçakçılık tehlikesini gündeme getirmektedir. Özellikle günümüzün yeşil altın arayıcıları dış ülkelerden gelip birçok kıymetli bitkimizi yurt dışına çıkartmaktadır. Bu şekilde yurt dışına çıkarılan sadece bitkilerimiz değil aynı zamanda onların sahip olduğu genetik çeşitliliğimizdir. Bu konu ile ilgili mahalli gazetelerde çıkarılan haberleri okuduktan sonra aklıma çok bilinen çarpıcı bir olay geldi. “LALEYİ biz HOLLANDALILARA hediye olsun diye vermişiz, Ama! Şu anda LALE denilince dünyada ilk sırada akla TÜRKİYE değil HOLLANDA geliyor”. Bu nedenle artık bu konularda daha bilinçli ve duyarlı olmalıyız ki doğal bitkilerimizi ve çiçek tohumlarımızı koruyarak aynı hataya düşmeyelim.
Doğaya, çiçeklere düşkün bir kimse olarak bu konularla ilgili kitaplarım mevcut. Bu nedenle çok yakın bir tarihte bu kitaplarım içerisine katılan, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından yayınlanan Ordu ili Boztepe’nin Doğal bitkilerinin bulunduğu “Ordu İli Boztepe Flora Atlası’’ adlı kitaptan sizlere bahsetmek istiyorum. Atlası yazan doğal bitkilerle ilgili bu eseri meydana getiren hocalarımız Prof. Dr. Tuğba BAYRAK ÖZBUCAK, Prof. Dr. Öznur ERGEN AKÇİN ve Yrd. Doç. Dr. Sevda TÜRKİŞ’ e ve bu esere olan katkılarından dolayı Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimine böyle bir çalışmayı ilimize kazandırmalarından dolayı çok teşekkür etmek istiyorum. Bu eserin Ordu’ muza ve Boztepe’mize turizm bakımından da büyük katkı sağlayacağı düşüncesindeyim. Herkesin anlayacağı yalın bir dilin kullanıldığı kitapta yaklaşık 150 adet renkli fotoğraf yer almakta, bitki türleri hakkında da kısa bilgiler bulunmaktadır. Kitabın doğaya, bitkiye, çevreye ilgi duyan tüm doğaseverlere faydalı olması ümit edilmektedir. Bölgeyi temsil eden bitkilerin neredeyse tamamının çok güzel fotoğraflarla sunulduğu bu eseri gördüğümde tabiatın ve çevremizin bizlere neler sunduğunu bir kere daha hatırlamış oldum. Sizlerde Boztepe’ye çıktığınızda çiçeklere, böceklere kısacası doğaya bir bakın, inanın hayal gücünüze çok iyi gelecektir. Dikilen bir ağacın üreteceği oksijeni, dikilen bir ağaçtan oluşacak ormanı veya bir botanik bahçesini hayal edin…
Aydınlığı içinde taşıyan bu bilim hocalarımız ‘ doğal olarak yetişen çiçekleri sert kayalıklara değil, beyaz yapraklı kitaba yazarak önemli bir eser meydana getirmişlerdir. Her doğan gün ve tabiatta açan çiçeklerimiz sizler gibi bilim adamları sayesinde büyüyecekler ve kimse onları lalelerimizin durumuna düşürmeyecektir.
Kıymetli hocalarımızı Ordu İli Boztepe Flora Atlası eserlerinden mütevellit candan kutluyor, peşin teşekkürlerimle birlikte sevgi ve saygılarımı sunuyorum...