Milli Eğitim Bakanlığı daha önceki yıllarda uyguladığı TOEG sınavını kaldırarak; bu öğretim yılında sınav şeklini değiştireceğini söyledi; ancak uzun süre sonra istiyenin LGS sınavına gireceği; ve girenlerin beş farklı türde 5 okul seçebilme imkanının verileceği; sınavla öğrenci alacak okulların 1369 tane olacağını ve bu okulların sınava giren öğrencilerin tercihleri doğrultusunda; aldıkları puana göre öğrenci alınacağını duyurdu. Ancak sınava girmeyenlerde dahil; hiçbir öğrencinin dışarıda bırakılmayacağını duyurdu. Bu okulların 747 adedi İmam Hatip Lisesi ve Meslek Lisesi olmak üzere açıklandı. Geriye kalan 622 okulun büyük kısmı fen Lisesi, diğerleri de Anadolu Liseleri.
Eğitim Biliminde sınav ölçme değerlendirmedir. Yani öğrenci Türkiye Genelinde kendi bilgi ve eğitim seviyesini öğrenme ve sorgulama durumundadır. Ayrıca sınav tüm öğrencileri çalışmaya sevkeden ve daha iyi seviyelere gelmesine olanak sağlayan denetim mekanizmasıdır.
Eğer Öğrencinin durumu fevkalade iyi ise; belki de özel tercihler yapacak veya bu formunu sürdürmeyi hedef seçip üniversite sınavlarına kadar çalışmasını da sürdürecektir. Öğrenci orta seviyede bir yerde ise; performansını çok daha artırması gerektiğini düşünecek ve kendini ona göre hazırlayacaktır. Eğer çok altlarda ise çok çalışması gerektiğini anlayıp; kendini ona göre hedefleyecektir.
Sınav 2 haziranda; Milli Eğitim Bakanlığı sınava müracaat edecek; öğrenci sayısının 200 bin dolayında olacağını sanıyordu; halbuki sınava 996 bin öğrenci müracaat etti ve bunlar sınava girecek; müracaat etmeyen yaklaşık 200 bin öğrencide adrese dayalı eğitim bölgesindeki okullara gidecek.
Halbuki çoğu yerde; bu 1369 okul tercihinin dışında; fevkalade iyi seviyede eğitim veren; isim yapmış Anadolu Liselerini öğrenciler tercih edemeyecekler; çünkü seçilmiş okul değiller; ancak kendi adrese dayalı eğitim bölgesindeki okullara gidebilecekler. Öğrenciler mutlaka yetişim seviyelerine uygun (puan seviyesi + okul başarı puanı dahil) adrese dayalı eğitim bölgesindeki okullar dahil ona göre yönlendirilmeli; vasfı olan öğrenci; vasıfsız öğrenciler ile aynı sınıfta olursa; zamanla kalitesini kaybedecek; seviye olarak nerde, nasıl, ne durumda olduğunu bilemediğinden; zamanla yetersiz yetişim durumunda kalacaktır.