Ülkemiz 2011 yılından beri Suriye’deki ileri derecedeki terör sorunlarının yarattığı gerginlikten; Suriye’de can güvenliğinin olmayışından dolayı; Suriye vatandaşları Ülkemize zorunlu göçtüler. Zaman zaman bayramlarda ve diğer bazı zamanlarda Suriye’ye geri dönmelerine rağmen; yine geri geldiler veya geliyorlar. Ülkemizde yaklaşık 3,5 milyon Suriye vatandaşı olduğu sanılıyor. Alınan önlemlerle çok azda olsa zaman zaman Afganistan; Pakistan veya bazı başka ülkelerden Türkiye’ye kaçak yollarla göç ederek gelmek isteyenler halende var. Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan; bir yığın insan halen bir yığın sorunun içindedir.
Diğer yandan gelişmiş ülkelerin çoğuna Dünyanın fakir ve az gelişmiş ülkelerinden; kaçak yollarla süratli bir göç dalgası vardır. Tüm alınan önlemlere karşı bile; bu hala önlenememektedir. Çünkü gelişkin ülkelerdeki hayat seviyesi; refah durumu; yokluk içinde olan bu ülkelerden gelmek isteyen; kaçak yollarla gelip sığınmak isteyen bir yığın göçmenle karşı karşıyadırlar. Örneğin Afrika ülkelerinden iç savaş, savaş, mezhepsel iç savaş, terör, can güvenliğinin olmayışı, fakirlik, yoksulluk, üretim bilgisinin olmayışı nedeni ile; çeşitli yollarla yaya, gemi, motor, tren, otobüs, bot, tır, kamyon v.b. değişik taşıma araçları ile Avrupa’nın önce Akdeniz kıyısındaki ülkelerine; sonra kendilerine dokunmayacak başka ülkelere gitmek düşüncesindeler. Böylece bulundukları ülkelerdeki yoksulluktan; bitkinlikten geçinebilecekleri ülkelere gitmek istiyorlar; ama hiçbir ülkede bu zorunlu göçmenleri kabul etmiyor. Çünkü ilk; eğitimsizler, ikincisi genetikten gelen yapısal karakteri değiştirememe sorunlarının yanında, gittikleri ülkelerde o ülkenin vatandaşının, gelirini; işini bölüşecekleri gibi; birçok sosyal sorunu da taşıyacaklar. Çünkü yetiştikleri kültürle; gittikleri kültür aynı değildir. Gittikleri toplum; kültürlerine uymadığı için bu insanları kabul etmeyeceklerdir.
Bence gelişkin ülkeler yönünden en büyük sorun budur. Günümüzde televizyondan Dünyanın her yanındaki yaşamı görmekteler. Onlar için bazen bu gördükleri olağanüstü güzel yaşam; o insanları göç yoluyla gelişmiş bir ülkeye kapağı atmakta buluyor. Günümüzde bu göçmenleri ticari kazanç elde ederek kullanan bir yığın yasa dışı çalışan; çıkarcı kişi ve gruplar var. Bu nedenden bu göçmenler çoğu zaman ilkel taşıma araçları ile taşındıklarında; ya havasız kalıp ölüyorlar; ya denize düşüp boğuluyorlar; veya çok hazin bir sonları da olabiliyor. Sonrasında da sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıyalar.
Çözüm nedir diye soruyorsanız; çözümün en zor olduğu konulardan birisi bu; belki gelişkin ülkeler; gelişmemiş veya az gelişmiş ülkelere tarımsal üretimi maksimum düzeyde artırmak için tohumluk, tarımsal makine desteği; su bulma ve sulama teknikleri, tarıma dayalı küçük sanayilerinin gelişmesi, eğitim sorunlarının çözümü için bilgi ve teknik donanım sağlayabilirler. Böylece göç sorunu en aza inebilir.