İdeal insan iyilik yapmaktan zevk alır. Kendisine iyilik yapılırsa mahcubiyet duyar. Karşılaşacağınız nankörlükten dolayı üzülmemek için hazırlıklı olun. Karşılık beklemeden iyilik yapın. Birini gerçekten dinleyin. Kesmeden, hayal kurmadan, vereceğiniz cevabı düşünmeden can kulağıyla dinleyin. Kucaklamalar, öpücükler, sırt sıvazlamalar ve el tutmalar konusunda cömert olun. Bu ufak hareketler, aileniz ve dostlarınıza olan sevginiz daha açık göstermenizi sağlayabilir. Basit bir ‘’Yardımın için teşekkürler’’ notu, ya da belki bir şiir… Kısa, elle yazılmış bir not bazen ömür boyu hatırlanır. Bazen tek istediğimiz yalnız kalmaktır. Bu anlara duyarlı olun ve ihtiyacı olana yalnız kalma hediyesi verin. Birine tatlı bir söz söylemek gibisi yoktur. Selam vermek veya teşekkür etmek o kadar zor mu?
İdeal insan lider ruhlu olmalıdır. Kitleleri peşinden sürdüre bilmelidir ideal insan hiçbir zaman egoist değildir. “Nerde görsen gönlü kırık merhem öyle mazlum yolda kalsa yoldaş ol.”
“İdealini kaybeden insan hedefe ulaşamaz” insanlar idealleri ve ümitleri için yaşarlar. Büyük ve önemli işler başarma düşüncesi,bir hedefe ulaşma azmi insanı yaşatır. Ümit ve hedefi olmayan insan ölü sayılır . Elbet hubet der ki : “ Dünya ister kazanç, ister şeref olsun : bütün ödüllerini bir şeye verir. O da kişisel atılımlardır. Bunun ne anlama geldiğini biliyormusunuz ? Hemen anlatayım. Başka birinden ihtar veya uyarı beklemeden yapılması gereken işi derhal yapmak için harakete geçmektir. “
Bir insanın hatta başarılı olabilmesi için yüksek bir hedef belirlemesi ve o hedefe doğru yürümesi gerekir. Hedefi olmayan idealsiz yelkenliğe, hiçbir rüzgâr yardım edemez. Bu günler de ideal insan bulmak çok zor. Ancak idealleri ve fikirleri olan Türk gençliği buna başara bilecek yetenliğe sahiptir. Çöplükte vakit öldüren insanlar, hiçbir başarıya imza atamaz. İngiliz düşünür Bernard Shaw :
“ İnsan ne zaman ölür bilir misiniz? “ diye soruyor ve şu cevabı veriyor:
“ Tembellikten, inanç sızdıktan hedefe ulaşamamaktan,hayatı yaşamaya değer kılmayı becerememekten…”
İnsanı yaşatan istekleri, ümitleri ve projeleridir. NAMIK KEMAL :
“Yüksel ki yerin bu yer değildir;
Dünyaya gelmek hüner değildir “der.