İnsan Hakları; insanı özü ile kabul eden kuraldır. Dünya yaşamı oluştuğundan bu tarafa; İnsan Hakları her çağda devrin kültür yapısına göre var olan bir olgudur. Tarih içinde kullara kulluk etmek; alınıp satılmak (köle ticareti); işkencelere maruz kalmak gibi dayanılmaz olgularda bu kültür yapıları içinde var olmuştur.
1776 yılında Amerika’da ilk defa yayınlanan Bağımsızlık Bildirisi; ile İnsan Hakları hayata geçmiş; 1789 Fransız İhtilali sırasında ‘İnsan Hakları Bildirgesi’ yayınlanmıştır. Bütün bunlar İnsan Haklarının toplumun her kesiminde eşit olarak; ve var olarak uygulanmasını sağlamıştır. Bu bağlamda bireysel çalışmalar ve karşı koymalar başarılı olamamış; artık bunlar devleti yönetenlerin güvencesi altında oluşması düşüncesini ortaya koymuştur.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen 30 maddelik İnsan Hakları Bildirgesi yayınlanmış ve bütün Uluslar kendi insanlarının temel haklarına saygılı olmalı; ve insanları devletin güçleri korumalıdır. Bu korumanın güvenceside hukukun evrensel değerlerine uygun hareket etmeli ve hukukun üstünlüğü ilkesi; birinci derecede olmalıdır.
Dünya’da bugün hala insan hakları ihlalleri devam etmekte; bu ihlallere son verilebilmesi; bütün Dünya’da oluşacak hukukun kurallarına tam uyma ve yüksek seviyeli demokrasi ile mümkün olacaktır.
İnsan Hakları Konusunda çalışan Uluslar arası sivil toplum örgütleri: Uluslar arası Af Örgütü (Amnesty İnternational); Uluslararası Hukukçular Komisyonu (İnternatinal Commossion Of Jurists); Uluslararsı Pen Kulubu (Poets, Essayist, Novelists) ; Uluslararsı Kızılhaç Komitesi (İnternational Committee Of The Red erass); İnsan Hakları İçin Uluslararsı Birlik (İnternational League Of The Rigts Of Mari)