Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği plaj, doğallığı ve temizliği ile dünya çapında birçok ödül almıştır:
1980 li yıllarda Gazeteci Can Pulak’ın gayretleri ile oluşan Özel Çevre Koruma Alanları içinde kalan İztuzu plajını Muğla Ortaca Sarıgerme’de yapılan otel gibi turizme açarak otel yapmak istediler. Doğaya duyarlı insanların girişimi sonucu temeli bile atılmış olan girişim uzun uğraşılar sonucu ÖÇK(Özel Çevre Koruma)Kurulu ve mahkeme kararları ile durduruldu.
Muğla ilinin büyük şehir olmasını Fırsat bilen iktidar yıllardır belediyeler tarafından korunarak işletilen İztuzu plajını, Büyükşehir yasasının arkasına saklanarak önce Muğla’ya Hizmet Vakfına ardından da yandaşların yabancılarla kurduğu şirkete vererek doğa katliamına zemin oluşturmaya çalışıyor.
12 yıllık iktidarı döneminde her yasayı işine geldiği gibi değiştiren iktidar, Özel çevre koruma kurulu yasasını da kuşa dönderdi.
Kısa süre önce(2012) Köyceğiz ilçesi Beyoba mahallesinde yapılmak istenen Yuvarlak çay hidroelektrik santralinin yapılmasını durdurmak için yöre halkının verdiği mücadele ve başarılı sonucu ortada iken İztuzu’nu belediyeden alarak turizm alanı yaratmaya çalışmak ne yasalarla ne de yurtseverlikle bağdaşmaz. Sadece her şeyi para olarak gören açgözlülüğü ifade eder.
Muğla, Antalya’dan daha çok doğal ve tarihi zenginliğe sahip henüz tahrip olmamış bir Dünya değeri iken İztuzu’nu harap etmek kimseye yarar getirmez. Örneğin İspanya ve Fransa yıllar önce deniz kıyılarına yaptıkları otelleri yıkıp denizden uzak yamaçlara yapıyorlar. Deniz kıyılarını yeniden doğal haline döndürmeye çalışıyorlar.
Ülkemizi yönetenler, doğal ve tarihi güzellikleri korumak yerine, yandaşlarının günlük kazançları için ülkemizin geleceğini yok etmektedirler.
Her geçen gün İztuzu plajına sahip çıkan insanların sayısı çoğalacaktır. Ortaca belediyesi, halkı ile birlikte yasal yollardan hakkını arayacaktır.
Doğal ve tarihi değerlerin bizlere bırakılan emanetler olduklarını unutmamamız gerekmektedir08.01.2015