Çoğunlukla erkek mesleği olarak düşünülen koltuk tamir, üretim ve döşemeciliği yapan Salih Öztürk, 26 yıldır bu işi yaparak dikkat çekiyor.
Eşine yardım etmek için dükkanda çalışan üç çocuk annesi 44 yaşındaki Öztürk, yaptığı ürünlerin beğenildiğini söyledi.
Eşinden bütün işleri devralan ancak eşiyle birlikte çalışan Saliha Öztürk, bu mesleği öğrenmek isteyen diğer kadınlara da yardımcı olmak istediğini dile getirdi.
“İşimi severek yapıyorum”
İlk olarak eşine yardım için gittiği atölyede öğrendiği mesleği 26 yıldır sürdürdüğünü aktaran Öztürk, “Kırlent dikme ve koltuk sökme ile başlayıp elimin yattığını gördüm ve işimi ilerlettim. Mesleğimi severek yapıyorum, ahşap ile uğraşmak ve yeni modeller çıkartmak hoşuma gidiyor. Aileye katkı ve çocuklarımın geleceğine katkı sunmak için başladım ve 26 yıldır da devam ettiriyorum. İşimi severek yapıyorum.” dedi.
“Her kadın yapabilir”
Kadın döşemeci olarak görenlerin ilk başlarda şaşırdıklarını kaydeden Öztürk, bu mesleği kadınların daha güzel yapacağına inandığını da belirterek, şunları söyledi; “Döşeme ustalığının zorlukları var ama ben daha çok kadınlara hitap eden bir meslek olduğunu düşünüyorum. Çünkü evlerin iç kısımlarıyla genelde kadınlar ilgilendiği için, her kadının da yapabileceğini düşünüyorum. Döşemecilik tek dal değil, dikişten anlayan ayrı, sandalye döşemesi ayrı, koltuk döşemesi ayrı bir meslektir. Bunun yanında klasik ve modern mobilya ustaları da vardır. Aslında içerisinde o kadar çok meslek barındırıyor ki, bu yüzden her kadının yapabileceğini düşünüyorum.”
“Sayımız az”
Salih Öztürk, “Türkiye genelinde sayımız gerçekten çok az, benimle birlikte 7-8 kişiyiz. Döşemecilik alanında da ustalık belgesine sahip olan ilk kadın benim. Sağlığım el verdiği sürece uzun yıllar devam ettirmeyi düşünüyorum. Arkamdan gelen kadınlara da döşemecilik mesleğini öğretmek istiyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Özel Haber/Tevfik Kul