Bildiğiniz üzere ağustosun ilk yarısında ilimizde felaket oldu diyebileceğimiz bir sel yaşadık; sonucunda köprüler yıkıldı, menfezler yıkıldı, heyelanlar oluştu; heyelan sonucu İkizce İlçesinde bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Bazı İlçelerimizde evlerin yapıldığı alanlar;  heyelan tehlikesi içinde olduğundan; can güvenliği nedeniyle;  boşaltıldı; ve oturuma kapatıldı; çünkü her an heyalan  tehlikesi nedeniyle evin toprakla birlikte kayıp gitmesi mümkün olduğundan; bu durumdaki yerlerdeki evler boşaltıldı. Yalıköy gibi bazı mahallelerimizde su kanalı toprakla dolduğu için; patlayıp, mahalle içinde sel baskınına yol açtı; bu nedenle özellikle alçak  kodlu  ahşap evler ve sebzelik alanlarını  su bastı ve büyük tahribata yol açtı. Ünye İlçesi Cevizdere mevkiindeki Karadeniz Bölünmüş Yolundaki; Karayolu Köprüsünün ayağının altının su tarafından oyulması sonucu battı ve batınca köprü yere doğru yaklaşık 1 metre aşağıya bel eğdi; ve sel anında akan suya tampon oluşturarak suyun yakın alana yayılmasına sebeb oldu. Sonucunda bir tekstil  fabrikası  ve kömür paketleme tesisini basarak fabrikalarda üretim yapılamaz hale geldi. Fabrikaların üretim malzemeleri selden zarar gördü. 
       Selden yapım hatalı Medreseönü Balıkçı Barınağı da hakkını aldı,  ve Balıkçı Barınağının içi dereden gelen toprak ve lığla doldu.  Bu şekliyle kayık ve balıkçı motor ve gemilerinin buradan denize inebilmesi mümkün değil; balıkçı barınağı önce dip taraması ile içi lığ  dan temizlenecek; kayıkların ve balıkçı motor ve gemilerinin yüzer hale getirilip; sonrasında Yalıköy Balıkçı Barınağı veya Mersin Mahallesi Balıkçı Barınağına çekildikten sonra; burada  DSİ ce proje yeniden düzenlenmeli, derenin akarı varvant (Perşembe tarafına alınarak/ doğu yönü) 25 metre gibi bir genişlikte yapılıp; denize direk bağlanmalı. Mevcut Balıkçı Barınağı doldurulup park ve turizm  özellikli yer haline getirilmeli; Balıkçı Barınağı ise  şimdiki barınağın bitim noktasından başlayarak  yeniden  projelendirilip; yeniden inşa edilmeli (Yalıköy yönü / şimdiki limanın 120 metre Fatsa tarafına ) Böylece dere direkt denize bağlanırken; Balıkçı Barınağı yaklaşık  150 metre batıya kaydırılıp yeniden projelendirilip; yeniden yapılarak, soruna köklü çözüm getirmiş  oluruz.  
         Balıkçı Barınakları da ekonomik değerlerin korunması anlamında son derece önemlidir. Zira bir balıkçı motoru veya  gemisi;  içindeki balık avı için gerekli malzemelerle  5 bin tl den  1,5 milyon tl ye kadar gidebilmektedir. Dolasıyla böyle değerli  kayık, motor, balıkçı gemisi ve içindeki balık avı malzemelerinin korunması Balıkçı Barınakları veya küçük Limanların olması ile mümkündür.
        Nerde olursa olsun dere yatakları  daraltılmamalı;  mutlaka açık denize veya göle akmalı; akım yönünde; önünde tesis olmamalıdır. Aksi halde; bazen sebep olacağı zarar;  tesisin yapım değerinin çok üstünde olabilir.