Bu yıl 2 cisi yapılan Mesudiye Demokrasi Forumu 18 – 20 Eylül tarihlerinde yapıldı. Bu forumun  yapılmasındaki amaç  Mesudiyelileri ve Orduluları Mesudiye’nin sorunlarını ortaya koyup çözüm önerilerini  ilgililere, kamuoyuna  ve Hükümetlere duyurduğu  bir programı teşkil ediyor. Mesudiye’nin şu, şu problemleri var; bunlar şöyle şöyle çözülebilir diye ilgili kurumları harekete geçirme yöntemidir. Benim işleyeceğim konu yerel kalkınma modelidir.

       

Mesudiye’nin en önemli sorunu hala ulaşımdır. Çünkü Ordu  Mesudiye arası  Ulubey, Gürgentepe,  Mesudiye yolundan 108 km dir; ve çok virajlıdır, ayrıca yüksek rakımlardan geçmektedir. Önümüzdeki günlerde Karayollarınca yeniden ihale yapılarak Çavuşoğlu Boğazından itibaren Ulubey, Gürgentepe, Gölköy arasının bölünmüş yol olarak yapılacağı Yerel Gazetelerin haberlerinde anlatılmaktadır. Bu 2011'den beri  programda olan; ancak gerçekleşmeyen bir durum; her şeye rağmen ihalesinin yapılacağı bilgisi son derece olumludur. Ancak bu yolun Gölköy Mahmudiye arasının da karayollarınca yeniden ihale edilerek yapılması yolun Karayolları Standardına gelmesi son derece önemli olacaktır. Bu yol üzerinde bulunan  Harçbeli Geçidi (1490 m) Mahmudiye’den Gölköy yönüne  tünelle geçilmesi ulaşımın  dört mevsim  problemsiz sürmesini sağlayacaktır. Böyle Bir tünel “yaklaşık 2 ile 3 km arasında olabilir; ama yapılırsa Mesudiye yönünden Gölköy; Gürgentepe; Ulubey Ordu;  diğer hattanda Gürgentepe, Çamaş Fatsa Ulaşımını iyi seviyede olmasına olanak sağlar. Böylece Mesudiye’den Karadeniz yönüne sağlıklı ulaşım yolları  oluşmuş olur.

     

Diğer yandan Topçam (Dereyolu) sapağından başlıyan ve Mahmudiye’ye kadar uzanan yol ise özellikle Topçam  HES ve Topçam Bölgesindeki virajlar tünellerle geçilirse; sanıyorum 1 saat civarında bir zaman periyodunda Mesudiye’ye ve Sivas yönüne ulaşım gerçekleşecektir. Ancak eski tüneller Bölgesinde ve tünel giriş çıkışlarında Karayolları Standardlarına eriştirmek gerekiyor. Bağlantının Mesudiye  Koyulhisar arası bölünmüş yol olarak tanzim edildiğinden; o tarafta sorun çözülmüş oluyor.        

       

Diğer yandan benim de savunduğum yaylaları birleştirilmesi projesi kapsamında iyi standardlı yollarla (Büyük otobüsün geçebileceği  yol)  Aybastı Perşembe yaylasından Mesudiye’ye (sarıca mahallesi direk bağlantısı gibi) yakın bir çıkıştan böyle bir bağlantı;  devamıda yine Mesudiye – Yeşilce Çambaşı bağlantısı;  Mesudiye -Yeşilce ve Yeşilceden 4 km daha karayolları Standardlarına eriştirilmesi gerekiyor; geriye kalan Çambaşı yönündeki kısım yapılıdır.  Ayrıca Topçam Mahalesi, Tekmezar Ormanları içinden Çambaşı bağlantısı vasıflı hale getirilirse (Eski yol vardır )  turistik seyir anlamında çok ilgi çekici bir Eko Turizm (Doğa Turizmi);  ayrıca bu bağlamda Gölköy Ulugöl;   Gölköy Semen Yayla bağlantısı ve  Harçbeline bağlantı sağlandığında önemli bir  turizm bölgesi olacaktır.  Bu bağlamda  Mesudiye  Keyifalan  yaylası;  Koyulhisar  Eğriçimen  Yaylası ; Tekmezar Orman içi piknik Alanı;  Alanarası  Orman Piknik bölgesi  ve Topçam Yaylaları bu bağlamda değerlendirilebilir.  Yaylaları birbirine bağlama Programı mayıstan, Ekim sonuna kadar  gerek yerli, gerekse yabancı turisti  yaylara çekebilir. Böyle bir bağlantı tüm Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz Yaylalarına turisti 3, 5, 7, 10 günlük programlar halinde Doğa Turizmi için çekebilir.

        Diğer taraftan Mesudiye’yi kalkındıracak en önemli konumlardan birisi   tarımdır.  Bu bağlamda  hayvancılık  ( süt işleme tesisleri  /Kırmızı  et besi ve üretim tesisleri) ); tavukçuluk /beyaz et üretim tesisleri , Kültür Balıkçılığı  (alabalık çiftlikleri ); Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması;  Yerel ürünler  ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, Çiftlik faaliyetlerinin  çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi  gibi tarım üretim alanları  şu anda İPARD : (Avrupa Birliği katılım öncesi yardım aracı ) kapsamındadır  ve yatırımın  KDV hariç  % 50 si hibe programı içindedir. Bazı durumlarda eğer çiftçi 40 yaşından küçük ise bu  hibe  % 65 e kadar çıkabilmektedir.  Örneğin besi hayvanı çiftliği kurdunuz; bu yatırım için hayvan barınağı (ahır), ot ve yem deposu, kesimhane(kombina), soğuk hava deposu, frigoratik dağıtım aracı gibi yatırımların maliyeti üzerinden KDV hariç %50 hibe olarak yatırımcıya veriliyor. Bu  yatırım yardımları  AB ve  Devlet tarafından  finanse ediliyor.