Fazla detaya girmeden Muğla milletvekili seçimlerinin yirmi yılına bakacak olursak, sağdan sola doğru bir yöneliş var. Bu ayrı bir yazının konusu bu yazımızda Muğla milletvekili seçimlerinde kontenjan konusunu irdeleyeceğiz. CHP Muğla ilinde her zaman önseçim uygulamış. 2015 milletvekili seçimlerinde de tüm üyelerin katılımı ile ön seçim yapılacağı düşünülmektedir.

                Son yirmi yılı irdelediğimizde 1995 yılında yapılan XX. Dönem milletvekili seçimlerinde DYP(Doğru Yol Partisi) Yalım Erez’i kontenjan adayı olarak Muğla listesinden milletvekili seçtirmiş.1995 milletvekili seçimlerinde, DYP 3,CHP 1,DSP 1 ve ANAP 1 üyelik kazanmışlar

                1995-1999 yılları arasında, DSP(Demokratik Sol Parti) milletvekili Fikret Uzunhasan’ın özgün çalışmaları gerekse partisinin iktidar oluşunu iyi değerlendirmesi ve de 1999 seçimlerinde CHP’nin baraj altında kalması sonucu, Muğla’da Fikret Uzunhasan öncülüğündeki DSP 3 milletvekili ile Muğla’yı parlamentoda temsil ettiler. DSP’nin dağılması, Fikret Uzunhasan ve arkadaşlarının yaptıkları çalışmalar, 2002 yılında yapılan erken seçimde CHP’ye yaradı.

                2002 milletvekili seçimlerinde ilk kez CHP Muğla ilinden Gürol Ergin’i kontenjan adayı olarak gösterdi. DSP’nin dağılmış olması ve başka nedenlerle CHP 4 milletvekili ile Muğla ilini temsil etmek üzere parlamentoya gitti. Bu sayı tek parti döneminden sonra en büyük başarı idi. AKP 2 milletvekili çıkardı.

                2007 seçimlerine gelindiğinde tekrar toparlanan MHP CHP’ye kaptırdığı milletvekilliğini geri alırken, iktidar partisi AKP 2 milletvekilliğini korudu. Fakat CHP yine Gürol Ergin’i kontenjandan milletvekili seçtirdi.

2011 seçimlerine gelindiğinde, CHP kontenjan adayını bu kez hukukçu Ömer Süha Aldan olarak değiştirdi. Seçim sonuçları, CHP 3 AKP 2 MHP 1 oldu.

Son yirmi yıllık sonuçlara baktığımızda, merkez sağın Muğla’da eridiğini ama CHP başarısız olursa yerel seçimlerde DP(Demokrat Parti) adı ile çıkarak Bodrum’da, Ula’da ve Marmaris İçmeler gibi yerlerde sonuçlar aldıkları saptandı. Ama normal koşullarda Muğla’da merkez sağ seçmen CHP’yi tercih ediyor.

Muğla, doğu-batı uçları 300 kilometreden fazla, kuzey- güney mesafesi de yaklaşık 200 kilometre. Bir tarafı turizmle uğraşırken bir yanı tarımla uğraşıyor. Bi tarafında madenler, bir tarafında balıkçılık. Bu kadar karmaşık bir yapının sorunlarını çözmek için dengeli milletvekili dağılımı olması gerekmektedir. Bu nedenle Muğla gibi illere kontenjan atanması uygun değildir. Kontenjan adayları konularında saygın ve de seçkin kişiler olmakla birlikte ili tanımadıkları için verimli olamamaktadırlar.

2015 yılında yapılacak seçimler yaklaşırken aday adayları belirmeye başladı. Bir an önce CHP genel merkezinin Muğla ilinde kontenjan kullanmayacağını açıklaması gerekmektedir. CHP genel merkezinin Muğla ve benzeri yerlerde kontenjan kullanması tabandaki, aday adaylarının şevkini kırmaktadır. Örneğin 10 milletvekilinden az milletvekili seçilen illere kontenjan kullanılmasın. Böyle bir karar tabanda da dinamizm yaratacaktır.