Bilindiği üzere özellikle Altıordu İlçesi içinde belirli saatlerde  trafik sıkışıklığı had safhadadır. Diğer yandan çevre yolu yapılıyor; ancak çevre yolu yapılsa bile transit geçecek araçlar çevre yolunu kullanacak ve trafiğe takılmadan çevre yolundan gidebilecekler. Fakat artan araç sayısı; toplu taşıma sistemlerinin olmayışı, ileriki dönemlerde  gerek Altınordu İlçesinde; gerekse Ünye ve Fatsa İlçelerinde yeniden trafik sıkışıklığına yol açacaktır. Toplu taşım araçlarının devreye girmesi; şehir içinde iş; okul; gezi amaçlı araba kullanımını en aza indirecek; ayrıca park yeri bulamadığı  anda; araç sürücüsüne yük olmayacaktır. Çünkü iş gereği, okula, gezmeye giden insanlar raylı sistemli toplu taşım araçlarını kullanacakları için; özel araç kullanma durumunda kalmayacaklar ve toplu taşım araçları ile istedikleri yere kolayca ulaşabileceklerdir.

        Raylı sistemi yapmak ve işletmek Büyükşehir Belediyesi’nin görevidir. Peki böyle bir sistem nereden  nereye  yapılabilir.  Ünye’de Çaybaşı İlçe yol ayrımından başlayarak; Ünye’nin içinden geçerek ve Fatsa Ünye Yolunun      takriben 250- 300 metre güneyinden geçerek ve Fatsa’nın içinden geçerek yine Fatsa Bolaman yolunun 200-300 metre güneyinden geçip; şimdilik kaydıyla Bolaman’da sonlanabilir. Bir diğer kolda Efirli Un Fabrikasından başlayarak yine Devlet Karayolu’nun 200- 300 metre güneyinden geçerek; proje oluruna göre  Kumbaşı, Güzelyalı, Kirazlimanı  ve Altınordu içinden geçerek şimdiki melet köprüsünün 200 m. Güneyinden ve üniversite içinden geçerek Turnasuyuna kadar yapılabilir.  Daha sonraki aşamada proje Gülyalı Hava Alanı bitimi ve batıda Perşembeye kadar uzatılabilinir. Samsundaki raylı sistem başarıyla çalışmaktadır; benzeri Ordu’da neden  olmasın.

        Böyle bir tren projesi devreye girdiğinde; büyük ölçüde trafik sorununu çözer; ayrıca  münübüslerin veya dolmuşların işini azaltmaz; çünkü raylı sistem belirli bir güzergahtan gider; tali yerlere gitmez; dolasıyla tali noktalara gidecek olanlar yine dolmuş veya münübüsle gitme durumundadırlar.

       Böyle bir yatırım;  Ordu’ya hem katma değer katar; hem de trafik sorununu büyük ölçüde çözer.