İlimiz Ordu kivi üretiminde Ülkemizde üçüncü sıradadır. Birinci sırada Yalova; ikinci sırada Bursa; üçüncü sırada İlimiz Ordu var. İlimiz Ordu’da 10 bin tonluk kivi üretimi yapılıyor. 2021 yılında Ülkemizde kivi üretimi 79 bin ton oldu. 2022 de üretimin 75 bin; veya 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. 2021 de kivi fiyatı 8 tl oldu. Üreticide bu fiyatı beğendi; kivi geçen yıl marketler ve toptancılar tarafından alındı.
Üretici bu yıl kivinin 16 – 17 tl bandında fiyat bulacağını sanıyordu; beklenti bu yöndeydi. Ancak toptancılar fiyatı 9 tl olarak belirlediler; bu fiyattan satın aldılar ve alıyorlar. Çünkü soğuk hava deposu giderinin oldukça çok olduğunu belirtiyorlar. Haliyle hiçbir ürün bir anda tüketilmiyor. Soğuk hava deposunda altı, yedi ay bekleme durumunda kalınabiliyor.
Kivi çok değerli bir tarımsal ürün; haliyle gelecek yıllarda üretim daha da artacak; hiçbir ürün hasad edildikten sonra bir ay içinde tüketilemiyor. Yaklaşık yedi ay gibi bir zamanda; peyderpey tüketimi oluyor; ve buna göre marketlerde veya pazarlarda satılıyor. O halde ürünün uzun süre korunması için; soğuk hava depolarına ihtiyaç var. Eğer soğuk hava deposu yapılır ve uygun maliyetlide olursa üreticide; gereğinde toptancısı da alıp ürünü soğuk hava deposunda daha uzun süre koruyabilir. O halde İlimiz Ordu’da 2 şer bin tonluk; üç adet soğuk hava deposuna ihtiyaç var. Bu depolar Altınordu, Fatsa, Ünye İlçelerinde tesislenirse hizmet İlimizin her tarafına gitmiş olur. Yapılacak soğuk hava depoları; toprak altına; yük araçlarının yatay yaklaşımı ile girebileceği eğimli arazi yapısına sahip noktalara kurulursa; soğutma gideri (Elektrik enerjisi ) özellikle düşük olacaktır.
Eğer Büyükşehir Belediyesi bu depoları tesis ederse; çok faydalı olacağını ve uygun maliyetli de olursa, hem üretici; hem de toptancı kullanımında çok yararlı olabilecek; fiyatlar üretici lehine daha iyi şartlar taşıyacaktır.