On bir ayı sultanı Ramazan ayına mahsus olan Terâvih namazı,bu ayda her gece kılınan bir nafile namazdır. Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

Rasullah (sav) ashabıyla kılmış çok rağbet göstermesi neticesiyle,farz olur endişesi hasıl olmuş cemeatle kılmayı terketmiştir.Tek başına kılmaya devam etmiş ve önemini hadislerinde şöyle baksetmiştir."Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Teravih namazını kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır. (Buhârî, Salâtü’t-Teravih

Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkede kabul edilir ve yirmi rekat cemaatle kılınır.

Tek başına da kılınabilir. Cemaat ile kılınması daha makbuldür. Her iki rekat'ta ara verilerek veya her dört rekatta ara verilerek kılınır.Teravih namazı 20 rekattır ve sünnet bir namazdır. Mümkünse aile efradı ile birlikte saf düzenine uyarak evimizde cemaat olarak kılalım.Teravih namazı kesinlikle yatsı namazından sonra kılınmalı. Yatsının farzından önce kılınmaz Şafi mezhebine mensup olan kardeşlerimiz teravihi iki rekat iki rekat kılmalı ve eğer şafi olan kardeşlerimizin kaza namazı varsa teravihe değil kazaya namazı diye niyet etmelidir.

Hanefi mezhebine mensup olan kardeşlerimiz tek selamda 2-4-6-8 rekat kılabilir ama dörder dörderin üstüne çıkmamaya gayret edmelidir. İkişer rekat kılmak daha faziletlidir.Tek selamda 8 rekattan fazla kılmak mekruhtur.

Hafız olmayan kardeşlerimiz kısa sureleri rekatlarda sırasına riayet ederek okusunlar. ( Halk dili ile kısa sureler sıralaması:1-Elemtera 2- Liilafi 3- Eraeytellezi 4- İnna Edayna 5- Gulya eyyuhel kâfirun 6- İza câe 7- Tebbet 8- Gulhü 9- Felak 10- Nâs ) Bütün rekatlarda aynı iki sureyi okuyarak da kılabilirsiniz.

Örneğin: 20 rekat'ın tamamını Kevser ve İhlas sureleri ile kılanabilir.Her tahiyyatta salli barik dualarını muhakkak okumalıdır. Dört rekatta bir selam veren kişi ikindi namazının sünneti gibi kılar.Tek başınıza kılarken bile isterseniz sesli olarak kılabilirsiniz. Bu durumda hafif sesli okumanız yeterli.20 rekat olması şaşırma ihtimalinin olmasıdır.Teravih namazına mutlaka yatsı namazını kılındıktan sonra başlayalım vakit geçikdirmek doğru olmaz, çünkü uyku ve üşengeçlik gelebilir.

Ailece kılınan farz namazlarda kameti erkek getirmeli. Kamet dışındaki tesbihatları hanım kardeşlerimiz müezzin gibi okumalarında sakınca yoktur.Teravih namazı kılarken her selamdan sonra selatı ümmiyye okumayı ihmal etmeyelim.

Vitir vacip namazını teravihden sonra yine cemaatle kılalım. Vitirin 3'cü rekatında Besmele Fatiha ve Zammı sureden sonra Allahu Ekber diyerek elleri kaldırarak tekbir almayı ve peşine kunut dualarını okumayı unutmayın. Unutarak rukuya gidilirse geri dönmeyip devam edin bu durumda sonunda sehiv secdesi yapmanız yeterli olacaktır.kunut duasını bilmeyenler Fatiha suresini okuyabilirler.Namazdan sonra Âmenerrasûlü duasını okumayı unutmayalım.

Camide evde kıldığımız teravih namazlarında tadi'li erkana dikkat edelim hızını Aşırı hızlı kılıp namazı zayi etmeyelim. aynı zamanda aşırı yavaş kılıpda bıkkınlığa mahal vermeyelim (nefse yenik düşebiliriz). Nafile namaz olduğu için yaşlı ve aşırı yorgun olan kişiler oturarak kılabilir.

Yirmi rekatın tamamını da kılmaya gayret edelim. Eğer güç yetiremezsek 8 ila 20 arasında kaç rekât kılabilirsiniz kılın ama asla tamamını terk etmeyin.Teravih namazına niyetse söyle yapılır; "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazı kılmaya diye niyetedilir".Her nanaz aralarında dünya kelamı konuşmamak şartıyla,tek niyetle 20 rekatı kılar.rekat aralarında konuşmalar olursa, konuştuğu yerden tekrar niyet edip namazına devam eder.

Ramazanı Şerifiniz mübarek olsun,selam ve duamla.